Š. Kržišnik, Radio Ognjišče: Socialni eksperiment nepredvidljivih razsežnosti

V povezavi z referendumom, ki bo 20. decembra, večkrat slišimo besedo spoštovanje. Štefan Kržišnik iz pobude Spoštovanje različnih opozarja na nespoštljiv in nedostojen način sprejemanja novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Brisanje moškega in ženske ter zakonske zveze med njima ter podleganje politične sredine radikalni levici po njegovih besedah predstavljata veliko nevarnost, ki bi nas morala skrbeti.

Kržišnik poudarja, da bi se vprašanje pravic istospolnih oseb, ki izhajajo iz njihovega osebnega razmerja, dalo reševati drugače kot z degradacijo oziroma ukinjanjem zakonske zveze. Iz te, tako Kržišnik, izhajajo vse pravice, povezane z družino. Pri opredelitvi zakonske zveze kot skupnosti dveh oseb tako po njegovem ne gre za majhne spremembe. “Gre za ključno spremembo. To je kot menjava operacijskega sistema na računalniku. Vse se spremeni.”

Kržišnik je prepričan, da bodo s sprejetjem sporne novele prikrajšane tri skupine

Mnogi strokovnjaki se strinjajo, da je za razvoj otroka najprimernejše okolje, ki ga oblikujeta oče in mama. Ostale kombinacije lahko vodijo v eksistencialno stisko. “Najbolj nevarno je, da mu bosta tako družba kot družina govorili, da je vse v redu. Pa ne bo.” Kržišnik meni, da odpiramo pot socialnemu eksperimentu nepredvidljivih razsežnosti in mu izpostavljamo otroke, ki niso nič krivi. “Narobe je, da bi država omogočila osebam katerekoli kombinacije v paru, da bi za uresničitev svoje življenjske izpolnitve šla prek najosnovnejših potreb in čutenj otrok.”

Druga skupina, ki bo s sporno novelo prikrajšana, so po Kržišnikovih besedah starši, saj bo med drugim šolski sistem oviral njihovo svobodo pri vzgoji otrok. “Dejansko se bo zgodil razpok med zasebnostjo družine in družbo, kot se je zgodil že v kakšnem totalitarnem sistemu, ko je bilo treba doma za razumevanje sveta ustvariti povsem drugo okolje, kot tisto, o katerem sta govorili družba in šola.

Pripravili: Helena Škrlec, Marjana Debevec. Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.