S. Kovač, Finance: Padli tajkun Kordež, od Kučanovega forumaša do zapornika

Številni podporniki Kordeževega ravnanja so danes medijske zveze in zasedajo politične položaje.

Mediji so novico o šestinpolletni zaporni kazni za tajkuna Bineta Kordeža predstavili kot bolj ali manj navaden dnevni dogodek, čeprav gre za prvo pravnomočno sodbo, povezano s spornimi prevzemi in izčrpavanjem podjetij.

Ker Kordež ni bil kdorkoli, ampak ustanovni član razvpitega Foruma 21, prejemnik nagrade Združenja Manager za najboljšega menedžerja leta 2007 in eden glavnih prvoborcev bankrotiranega mencigerjanskega nacionalnega interesa, je treba odpreti vprašanje, kakšno sporočilo prinaša Sloveniji Kordeževa pravnomočna obsodba.

Kordeža je sodišče obsodilo zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin pri prodaji trgovskega centra Primskovo, s katero je več milijonov evrov zaslužil Merfin, ta posel pa je lastnikom Merfina, med katerimi je največji Kordež, omogočil izplačilo 12 milijonov evrov dividend. Tako je Merfin, ki je Kordežu in druščini služil za menedžerski prevzem Merkurja, izčrpaval Merkur in hkrati lastnikom Merfina omogočil, da so si poplačali del osebnih posojil, ki so jih najeli pri menedžerskem prevzemu Merkurja leta 2007.

Pred izbruhom gospodarske krize oktobra 2007, ko je Združenje Manager pod taktirko dolgoletne izvršne direktorice Sonje Šmuc Kordežu podelilo nagrado za najboljšega menedžerja leta, sem v kolumni Nagrada za lobiranje (Finance, 199/2007) poudaril, da gre za povsem nezasluženo in zlobirano nagrado, ki pomeni katastrofo za slovenski menedžerski ceh, saj na piedestal povzdiguje Kordeževo ravnanje, ki Merkur v resnici vodi v bankrot. Pozneje se je moja napoved pokazala za pravilno.

Ko sem v Financah leta 2010 v kolumni Združenje Manager, odvzemi Kordežu nagrado! (185/2010) in tudi v drugih kolumnah stanovsko menedžersko združenje večkrat pozval, naj mu vendarle odvzame sramotno nagrado in ga izključi iz svojih vrst, je Šmučeva silovito stopila v bran Kordežu z razlago, češ kaj pa se gredo te rumene Finance. Po vsem tem naša menedžerska elita še pričakuje, da jo bo kdo spoštoval in da si bodo navadni ljudje zategovali pas zaradi krize, ki so jo povzročili različni bineti kordeži. No, Šmučeva je pred nedavnim kljub temu lepo napredovala, ko je bila imenovana za članico uradniškega sveta v vladi Alenke Bratušek.

Več: Finance