S. Kovač, Finance: Medijski psi nič ne lajajo

Menedžerji ACH s forumovcem Hermanom Rigelnikom na čelu so si izplačali 30 milijonov evrov dividend, davkoplačevalcem pa pustili lupino – Factor banko.

V prvih letih tranzicije iz komunizma v kapitalizem, ki ga je označil proces divje privatizacije družbenega premoženja, smo bili v Delu priča posmehljivi reklami s sloganom Psi lajajo, karavana gre dalje. Reklamo je plačal Smelt, z njo pa se je tedanji glavni menedžer Smelta Jože Žagar posmehoval vsem, ki smo si upali pisati o oškodovanju družbenega premoženja Smelta. Žagarjeva nadutost je izhajala iz njegove politične nedotakljivosti, ki jo je že od komunizma užival pri visoki politiki, predvsem pri Milanu Kučanu. Tesna povezava med Žagarjem in Kučanom se je razkrila pri Smeltovem financiranju študija Kučanove hčerke Ane v ZDA, medtem ko drugim državljanom ta privilegij ni bil dostopen.

Skoraj dve desetletji po tem dogodku smo pri bankrotu Probanke in Factor banke, s katero so odločilno povezani ključni ljudje iz Kučanovega omrežja Foruma 21, priča povsem isti zgodbi. Dominantni mediji se znova posmehujejo slovenski javnosti, ko cenzurirajo osnovno dejstvo, da sta bili obe propadli banki pomembna odskočna deska za koncentracijo kapitala Kučanove tovarišije pod krinko zlaganega nacionalnega interesa, ki ga je odločilno zasnoval Jože Mencinger, s katerim je Kučan ustanovil Jankovićevo PS.

O vsem tem pridno molčijo tudi številni »resni ekonomisti«, ki so po padcu Janševe vlade hitro utihnili ali pa postali nenavadno spravljivi: Peter Kraljič, Maks Tajnikar, Bogomir Kovač, Dušan Mramor, Marjan Senjur, Mitja Gaspari, Ivan Ribnikar in druga »resna« stroka. Molči tudi vplivni ekonomist Veljko Bole iz EIPF, ki je še lani jeseni na poslovni konferenci v Portorožu trdil, da Slovenija »nima težav z bankami«, in seveda kljub temu ostal »resni ekonomist«. Začuda se še vedno ni oglasil niti France Bučar, ki ima toliko povedati o navezi politike in kapitala, ko gre za njegove politične prijatelje, pa molči kot grob.

Pika na i vsega posmeha so gotovo izjave nekaterih članov Foruma 21, ki so neposredno odgovorni za propad obeh bank. Takoj po uvedbi prisilne likvidacije v Probanki se je oglasil forumovec Roman Glaser iz Perutnine Ptuj in se na tiskovni konferenci delal neumnega, kot da nima nič s propadom banke. Isti Glaser je dolga leta tako zanič nadzoroval svojo prijateljico iz Foruma 21 in šefinjo Probanke Romano Pajenk, da je ta banka propadla. Spomnimo, da si je tričlanska uprava Probanke ob soglasju nadzornika Glaserja na vrhu posojilnega balona leta 2008 izplačala astronomskih 1,2 milijona evrov bruto plač in kljub vrtoglavim zaslužkom za sabo pustila potop.

Da, slovenski davkoplačevalci, to je klasičen primer tajkunskega izčrpavanja družb, medtem ko so vam leta in leta dominantni mediji in drugi podporniki nacionalnega interesa prali možgane z zgodbicami za lahko noč, kako bodo naši tajkuni družbeno odgovorni lastniki podjetij. Seveda odgovorni: dobiček njim v žep, davkoplačevalcem pa so pustili lupinasta podjetja in banke. V konkretnem primeru ACH bančno lupino z imenom Factor banka, največji lastnik ACH Rigelnik pa uživa mirno starost v milijonskem premoženju.

Po vsem tem dominantni mediji še kar molčijo. Namesto da bi na kose raztrgali Kučana, njegov Forum 21 in njihovega ekonomskega ideologa Mencingerja, so vsi navedeni nedotakljivi: Kučan je minuli teden veselo navijal v Stožicah in na Primorskem brezskrbno obujal zgodovinske spomine, Mencinger je v Sobotni prilogi Dela objavil še en velik piarovski članek v podporo Jankovićevi PS, kjer je napadel kritiko GZS o neuspešnem delu vlade Bratuškove, medtem ko Forum 21 ostaja medijsko še vedno neviden. Ni čudno, da Slovenija tone vse globlje, če pa imata nacionalna televizija in POP tv več kot dve desetletji po padcu komunizma čez usta še vedno nalepljen Kučanov cenzorski trak, v vseh glavnih tiskanih medijih pa šef Foruma 21 uživa status nedotakljivega boga.

Umazano vlogo so znova odigrali tudi vstajniki, ki jih dominantni mediji že od prvega dne povzdigujejo v nebo in jih ponujajo kot alternativo za Slovenijo. Vstajniki so ob likvidaciji obeh bank zahtevali kaznovanje nekih abstraktnih krivcev, čeprav so krivci znani in bi morali vstajniki vreščati pred Kučanovo hišo v ljubljanskih Murglah, pred Mencingerjevim inštitutom EIPF v centru Ljubljane, pred vilo tajkuna Hermana Rigelnika in tudi pred vilami drugih tajkunov, na čelu s Pajenkovo in Glaserjem.

Seveda tega naši vstajniki ne bodo naredili, saj s Kučanom na veliko prijateljujejo, njihov veliki učitelj o ekonomiji pa je Mencinger. Takoj po padcu Janševe vlade aprila letos so bili vstajniki za nagrado povabljeni na razpravo Foruma 21 Vstaja in politični sistem, kjer jih je Kučanova tovarišija sprejela z odprtimi rokami in nasmejanimi obrazi. Mencinger je bil redni predavatelj vstajnikov v okviru Delavsko-punkerske univerze, ekonomski program vstajnikov temelji prav na bankrotiranih mencingerjanskih idejah, nedotakljivosti javnega sektorja in vrnitvi totalitarnega socializma. Dajmo, dominantni mediji, še en aplavz za vstajnike!

V novinarstvu sem od leta 1990, ko je razpadala totalitarna SFRJ in nastajala nova slovenska država, vendar tako brutalne medijske cenzure, kot smo ji priča pri propadu Probanke in Factor banke ter brisanju sledi, ki vodijo h Kučanovemu omrežju iz Foruma 21 in bankrotiranemu nacionalnem interesu, ni bilo v času nove države še nikoli. Na koncu sta vlada Bratuškove in Banka Slovenije račun za to veliko svinjarijo izdala davkoplačevalcem.

Sklenimo za vse, ki po vsem povedanem še vedno ne razumejo, kaj se dogaja v Sloveniji: dominantno medijski psi nič ne lajajo, Kučanova karavana iz Foruma 21 gre veselo dalje in se z debelimi denarnicami vsem smeji v obraz!

Vir: Finance