S. Djelić, Globalna Slovenija: Od meglene Ljubljane do sončnega Honoluluja

Kot vrhunska plavalka, sem se v četrtem letniku gimnazije odločila za velik korak, odhod v ZDA na študij, kjer sem lahko združevala študij z nadaljevanjem plavalne kariere. S strani University of Hawaii at Manoa sem dobila ponudbo s polno štipendijo na podlagi mojih plavalnih rezultatov. Ameriške univerze so za veliko večino tujcev dosegljive samo s pridobitvijo tovrstnih športnih štipendij, saj so izjemno drage (v povprečju se cena enega letnika giba okoli 40 tisoč dolarjev, brez hrane in ostalih življenjskih potrebščin).

Selitev je zame, takrat 19-letnico, predstavljala veliko prelomnico v mojem življenju. Prvi semester je bil izjemno težak ter poln domotožja. Iskreno povedano, po prvem semestru sem bila prepričana, da se ne bom več vrnila. Ker pa rada dokončam stvari katere začnem, sem se vrnila, in stvari so se seveda spremenile, in končno sem začela popolnoma uživati v tej izjemni priložnosti.

Trenutno sem v zadnjem letniku študija financ, na Shidler College of Business. Osebno mi je užitek študirati in se učiti, nedvomno pa k temu doprinaša dodaten plus dejstvo, da je okolje zelo pozitivno ter da so profesorji izjemno dostopni, vedno iščejo izključno znanje in vedno pripravljeni pomagati, študentje pa smo prav tako izjemno motivirani. Prisotnost na predavanjih je ponavadi obvezna in je sestavni del ocene, poleg tega pa so sestavni del ocene tudi skupinski projekti, ki se na koncu končajo s predstavitvami, same predstavitve pa so izjemnega pomena, saj lahko slaba predstavitev zniža oceno, četudi je sama vsebina projekta dobra. Končni izpit pa je ponavadi vreden okoli 40% ocene. V ZDA se ne sprašujemo, ali bomo naredili ali ne, ampak s kako dobro oceno bomo naredili predmet. Sam študij v ZDA mi je izjemno všeč, saj je tudi zelo praktičen, pri predmetih rešujemo probleme, ki so se dejansko zgodili, pri enem predmetu smo morali posamezno si izbrati resnično podjetje in sestaviti marketinški plan za določen izdelek, pri drugem smo morali v skupini narediti start-up, skupaj s marketinškim planom, finančnim planom, analizo industrije ter vse, kar še spada zraven.

Več lahko preberete na strani Globalna Slovenija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.