RTV in ciklon-B!

Potem, ko je Leon Magdalenc v tajkunskem dnevniku javno pozval, da je potrebno v javni hiši RTV takoj izvesti deratizacijo (kar pomeni, da je treba pomoriti in zapliniti tamkajšnje podgane in golazen), čemur je seveda namenjen tudi Šircin zakon o RTV, so se s svojimi stališči in pogledi oglasili še nekateri prepoznavni medijski strokovnjaki.  

Kot je na primer Grega Repovž, ki ima seveda vse kvalifikacije! Je predsednik društva novinarjev, je solastnik nekega tednika in je njegov samooklicani odgovorni urednik, ki ni dobil pozitivnega mnenja članov uredništva, kar je najmanj grajanja vredno. Zdaj se je tudi sam lotil grozljivih razmer in razmerij na RTV, kjer seveda vladajo Grimsov zakon in Janševi ljudje in je v elaboratu oziroma znanstveni dispoziciji z naslovom »To ni novinarstvo« utemeljil, čemu je treba na RTV narediti red: namreč v imenu profesionalnosti, antijanšizma in predsednika društva novinarjev. Med drugim medijski ekspert to dokazuje s primerom obravnave Nove ljubljanske banke na TVS, ki o tej pomembni temi in instituciji govori v glavnem neumnosti s pomočjo posebej izbranih neumnih sogovornikov. Kar ni naključje. NLB je namreč treba obraniti z vsemi silami, ali če sem natančen: s poslednjim evrom vsakega Slovenca in Slovenke. Če se v tej hiši našega denarja dogajajo nepravilnosti, če niso z nikomer, ki je to banko vodil v preteklosti in jo obiral, obračunali po zakonu in če so delili tajkunske kredite, je to nepomembno. Pomembneje je, da ima NLB dober ugled v javnosti, pa četudi bo še naprej hranilnik-prašiček, iz katerega bodo jemali v skladu s komunističnim načelom: vse je naše, ali še malo bolj. Repovž ima prav: NLB se ne sme spravljati na slab glas, ker potem davkoplačevalci nekaj težijo in pravijo, da ne bodo še tretjič sanirali, ker se jim to zdi preveč in neumno. In medtem, ko se Repovž ukvarja z branjenjem ugleda NLB, na javni televiziji vlada razsuvaško kvazinovinarstvo, da ne govorimo o tem, da se je ta katedrala janšizma v zadnjem času, ko so naši na oblasti, še posebej razrasla, če omenim samo oddajo Pogledi Slovenije.

S fenomenom te oddaje se v Repovževem časopisu ukvarja še en medijski ekspert – Boris Vezjak, liberalni akademik, mirovniški ud, bivši odstopljeni član propadlega programskega sveta (človek je takrat izgubil živce, a si je očitno pod našo oblastjo opomogel). Človek in filozof namreč ugotavlja, da je RTV še vedno prestreljena s kadri Janševe in Bajukove garniture. Vezjak ugotavlja, da so najboljši simptomi, ki pričajo o tem: instalacija Uroša Slaka in Bojana Travna na TVS, prestižni pogoji produkcije oddaje Pogledi Slovenije, premik Tednika in prihod direktorja Radia Slovenija na mesto urednika te oddaje.

To seveda niso samo simptomi, kakor milostno ocenjuje Vezjak; očitno je, da gre za vrsto hujših medijskih zločinov in zločincev, katerih preprosta deratizacija po Magdalencu, sicer solastniku piartovke ministrice Širce ne bo izkoreninila. Predlagam ciklon-B! Ob tem je treba Vezjakovo izvrstno, humanistično-filozofsko oceno razmer na RTV dopolniti še z nekaterimi podatki. Vezjak očitno ni seznanjen z dejstvom, da prestižni pogoji produkcije oddaje Pogledi Slovenije potekajo v delu prostorov, ki jih je v bivši zgradbi SZDL na Komenskega 11 zasedal Janez Janša, kar pove vse in še več! Ti prestižni produkcijski prostori na nekaj kvadratnih metrih pa so kljub temu vsakodnevna kritika ustvarjalcev oddaje Pogledi Slovenije, ker se pritožujejo nad obupnim zračenjem, zlasti pa nad dejstvom, da so od matične hiše menda zločinsko oddaljeni in se jim zdi, da jih matica hiše RTV dislocira, kart je v skladu z reklom: daleč od oči, daleč od srca. Pogledi Slovenije oziroma njeni udje pa si želijo ljubezni. In še nekaj zgodovinskega, kar lahko bo priložnosti uporabi Vezjak: Pogledi Slovenije simbolično nastajajo v zgradbi in prostorih, ki jih je politično, partijsko in ideološko obvladoval Mitja Ribičič, človek, ki je povojne poboje označil za ekološki problem. Na osnovi tega si drznem sklepati, da so tudi Pogledi Slovenije ekološki problem…

Vezjak je tudi ekspertno medijsko »zlopamtilo«, zato je še enkrat objavil osupljivi podatek, da je v letih od 2006 do 2008 naštel več kot 60 primerov in indicev političnega delovanja zavoda.  Izračun pokaže, da je to 20 primerov in indicev na leto oziroma izračunano na minuto takratne RTV stvarnosti – to pomeni 0,4 deset tisočinke primerov in indicev na minuto. Šele ti izračuni pokažejo, čemu je na RTV potrebna čistilna akcija, deratizacija in povolilni poboj. Zato je Vezjaka potrebno razglasiti za častnega člana komunistične partije in za medijskega eksperta iz zgodnjih let naše stvarnosti 1945.

In ni odmora dokler traja čistka, ali v originalu po naših dedičih: nema odmora, dok traje obnova.

Vir: Reporter (Vinko Vasle)