Čigava je RTV Slovenija?

Vir: zajem ekrana

Pismo novinarjem informativnega programa RTV Slovenija

Najnovejše dogajanje na RTV Slovenija, ko so si nekateri novinarji prisvojili javni medij za svoja intimna sporočila, ko so ob zaključku torkovega Dnevnika (23. avgusta) v studiu obiskali in podprli voditelja Saša Kranjca, je izbilo sodu dno. Svoje mnenje (agitprop) naj ti novinarji izražajo v privatnem mediju (za svoj račun), ne pa v mediju, ki ga financiramo vsi davkoplačevalci. Vsi drugačni, vsi enakopravni!

Ko je postal direktor TV Slovenija Uroš Urbanija, se je začela revolucija levičarskih aktivistov, zaposlenih kot novinarji

Legalno in legitimno izbran direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je ugotovil, da je šlo pri obnašanju voditelja Saše Kranjca v Dnevniku dan prej za »hudo programsko kršitev brez kakršnihkoli strokovnih podlag«, saj je, kot kaže, skušal zamolčati objavo dnevne informacije (ob vedenju urednice V. Pfeiffer?) oz. je objavo skušal prikazati kot pritisk odgovorne urednice dnevnoinformativnega programa nanj. Veliko pove citat: »Prispevek objavljamo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik.«
S prihodom Uroša Urbanije, direktorja Televizije z ustreznimi strokovnimi kompetencami (»Ni važno, kakšne barve je mačka, važno, da lovi miši.«), ki skuša profesionalizirati razmere na javni TV, se je začela dogajati revolucija z javnimi pozivi novinarskih aktivistov k čistkam na RTV, celo ob sodelovanju vlade in njenega predsednika Roberta Goloba.
Direktor TV Uroš Urbanija je (pravilno) ugotovil:

»Če kdo misli, da je RTV Slovenija njegova zasebna televizija in lahko dela, kar hoče, se krepko moti. Zavezani smo javnosti. Konec je cenzure, konec pa tudi zasebnih propagandnih sporočil (če niso plačana). Na RTV morajo veljati enaki standardi kot na BBCNews.«

Zgornji zapis je logična ugotovitev (misel) vsakega demokratičnega državljana, slovenskega davkoplačevalca! Urbanija je ob dejanjih zaposlenih, ki so v nasprotju z nalogami javnih delavcev in tudi z varovanjem ugleda TV, ukrepal hitro in odločno, kar davkoplačevalci tudi pričakujemo od direktorja, ki vodi javni zavod – televizijo!

Aktivistični del leve civilne družbe postavlja v čudno luč preostale civilnodružbene organizacije

Državljani, ki moramo plačevati RTV-naročnino, protestiramo proti vsakemu neprimernemu pritisku novinarskih aktivov (aktivistov) na vodstvo RTV Slovenije, ki mora skrbeti za objektivno in celovito informiranje celotne javnosti, ne pa za propagando kogarkoli.
Skrbi nas tudi vsebina, (ne)kakovost informativnih oddaj – oddaje, ki se začenja s »klofuto delodajalca« (glavna novica tega dneva?) –, pri čemer so zamolčane zgodbe, ki pretresajo slovensko družbeno sceno. Ne problematizirajo družbenopolitičnega ravnanja vladajoče koalicije, ki ruši vse, kar je drugačno in ni zraslo na njenem zelniku oz. na zelniku (njene) civilne družbe, ki to v resnici ni. Gre za razne, celo z milijoni evrov financirane ideološke NVO, ki, podprte z mediji in aktualno oblastjo, »prevzemajo Slovenijo«. Naloga medijev je biti kritičen do oblasti in njenega nesprejemljivega, celo nezakonitega ravnanja!
»Takšne zlizanosti vladajoče politike in (dela) civilne družbe, kakršna je zdaj, v Sloveniji še nismo videli vse od konca bivšega režima. Meja med njima je praktično zabrisana,« je napisal publicist Matevž Tomšič.
To ni civilna družba, ampak agitprop politike (ideologije) kontinuitete in je žalitev za resnično civilno družbo, ki dela v korist vseh ljudi (gasilci …). Koliko časa še bomo Niko Kovač in njenih pet prijateljev vsakodnevno gledali na javni TV v najbolj gledanem terminu?

Profesor Anton Trstenjak se je spraševal: »Kam se je izgubila ‘slovenska poštenost’?«

Pritiski klike jebeno več nas je na nepravoverno vodstvo in novinarje RTV Slovenije pomenijo človeško, etično in demokratično nedopustno obnašanje ter nezakonito zlorabo sindikalnih svoboščin in pravic z namenom nezakonitega revolucionarnega rušenja legalnih in legitimnih organov vodenja ter upravljanja v javnem zavodu RTVS!
In še vprašanje o profesionalnosti voditeljice Odmevov, ki povabi v studio političarko vladajoče politične stranke, bivšo novinarsko aktivistko TVS Mojco Šetinc Pašek (njen mož Mile je odstavljal Žarka Petana, nekoč direktorja RTVS) in medijskega strokovnjaka (s skromnim seznamom znanstvenih del), politično opredeljenega in aktivnega levičarja Marka Milosavljevića, ki javnosti razlagata situacijo na RTVS ?!
»Država, kjer pošteni ljudje niso toliko energični kot pokvarjenci, je izgubljena.« (Franklin Delano Roosvelt)

Obudimo spomin na nekatere proteste pred stavbo RTV Slovenija in v njej

Marca 2016 smo zagovorniki medijske svobode protestirali pred stavbo RTVS s parolo »Za resnico, proti cenzuri« (prijavljen shod Odbora 2014, 17. marca 2016).

Maja 2016 (Cerarjeva vlada) so novinarji RTV protestirali na seji programskega sveta RTV s transparenti »Pazite, grizemo« (M. Pašek in E. Carl) in »Smrt janšizmu, svoboda narodu«.

»RTVS je NAŠA,« so vpili pred njeno stavbo »ljubljanski biciklisti«, ki so nasprotovali novi vladi že od njenega nastanka (marca 2020) in so kasneje skušali zrušiti vlado, ki je v razmerah pandemije uspešno reševala tudi ekonomsko in socialno situacijo (bolje kot večina držav članic Evropske zveze).

Maja 2021 se je na Kredarici zgodilo verbalno in medijsko nasilje nad predstavniki vlade. Javno medijsko zamolčan posnetek. Video kaže biciklista v rumenem anoraku: literarnega zgodovinarja, prof. na FF Mirana Hladnika, ki je zgrabil za vrat planinca v beli majici s kratkimi rokavi, medtem ko se je provokatorka Tea Jarc drla in izvajala verbalno in medijsko nasilje nad premierjem Janezom Janšo in ministrom Alešem Hojsom.
Večina novinarjev osrednjih medijev (tudi RTV) takrat ni prepoznala napadalcev, njihovega početja ni problematizirala. Zakaj? Ker so jih osebno (intimno) podpirali?

Maja 2021 je v avli RTV Slovenija Ladislav Troha s somišljeniki (člani OSP so več dni protestirali pred stavbo RTVS) izvedel protest na neobičajen način: ulegli so se na tla.

23. marca 2022 je v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča potekala javna tribuna o razmerah na Radioteleviziji Slovenija, ki sta jo organizirala Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in Sindikat novinarjev Slovenije. »Nismo in ne bomo nikogaršnji hlapci,« je bilo sporočilo nekaterih novinarjev in delavcev RTV Slovenija, novinar, voditelj Studia City in politični aktivist Marcel Štefančič pa je dejal:
“Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par in vemo, kdo so. Zakaj potem živimo in se obnašamo kot jebena manjšina?”