Ribniški pasijon: Pridite k meni (FOTO)

Ribniški pasijon, gledališko-glasbena uprizoritev trpljenja Jezusa Kristusa, je po besedah organizatorjev največji kulturni projekt Ribniške doline, ki poveže preko sto petdeset prostovoljcev. Poleg svoje izvirnosti, neposrednega stika z gledalci in čudovitega ambienta ribniškega gradu je prepoznaven tudi po svoji glasbi, saj je edini pasijon v Evropi, v katerem se v živo izvaja rock glasba, med katero je nekaj tudi avtorske.

Ribniški pasijon uprizarjajo vsako leto od leta 2007 naprej. Vsako leto se zbere večja skupina mladih, ki prevzamemo vlogo koordinatorjev in na vabilo se odzove vse več ljudi. Pri Ribniškem pasijonu tako sodelujejo farani župnij iz širše okolice.

Glavni namen Ribniškega pasijona je ljudem približati velikonočni čas, da se jih ta bolj dotakne in da vsi skupaj začnemo razmišljati o tem času kot o največjem Božjem darilu, ki nam ga je podaril v svoji veliki Ljubezni do nas.

Ribniški pasijon se odvija za obzidjem Ribniškega gradu, na letnem gledališču pod streho iz tisočerih zvezd – če Bog da. A kot pravijo organizatorji: “Še ni minilo leto, ko ne bi imeli »vremenskih težav«, od tega, da smo še na dan predstave kidali sneg, do tega, da je pet minut pred njo in pet minut po njej lilo kot iz škafa. Kljub temu nam je še vsako leto uspelo uprizoriti vsaj eno predstavo in upamo da bo tudi v prihodnje tako.”

Letošnji pasijon ima naslov “Pridite k meni”. Gledalci podoživijo Jezusovo trpljenje od izdajstva do smrti na križu in vstajenja, obenem pa je to lepa priprava na praznovanje Velike noči.

Vir: Spletna stran Ribniškega pasijona

Foto: Matjaž Maležič, uradni fotograf Ribniškega pasijona