Padla ribniška trdnjava SDS, bo Tanko razumel voljo volivcev

Jože Tanko Foto:PolitikisRibniška trdnjava SDS je padla, Jože Tanko pa ostaja? Demokratičnost stranke pozna odgovornost za rezultate. Ribnica je veljala za trdnjavo SDS, a to sedaj ni več, padla je na volitvah. SDS je v Ribnici pogorela po celi črti.

Ribniška SDS, ki jo vodi Jože Tanko, je na presenečenje mnogih katastrofalno izgubila volitve, tako županske kot volitve za občinski svet. Dosedanji dolgoletni župan Jože Levstek, SDS, je bil premagan že v prvem krogu, dobil je le 18 odstotkov glasov. Njegov nasprotnik Samo Pogorelc z novo listo LSP (Lista Sama Pogorelca) je prejel skoraj 74 odstotkov. Stranka SDS je imela do zdaj v 19-članskem OS osem članov, a zdaj ima le štiri. Nova lista LSP ima zdaj kar sama večino v občinskem svetu, saj ima kar 11 glasov svojih svetnikov. Novega župana, mladega Sama Pogorelca, sta podprli tudi NSi in SLS, ki sta sicer uspeli osvojiti skupaj le tri (NSi dva, SLS enega) svetniška mesta.

Lista LSP je torej krepko zmagala. Jože Tanko je s svojim «stilom komuniciranja in vodenja« pokopal ribniško SDS. V »trdnjavi SDS« je revolt zaradi omalovaževanja nepokorne mlajše generacije na političnem ribniškem parketu močno pristrigel krila »ekipi Jožeta Tanka« in odvzel glasove tudi vsem drugim ribniškim strankam, kar so volivci podprli. Ali so stranke razumele sporočilo volivcev, da Ribničani pričakujejo(mo) drugačno demokracijo, ne pa tako, ki ima lastnosti avtokracije in se poslužuje celo cenzure v občinskem glasilu Rešet. Bo kdo v ribniških političnih strankah prevzel odgovornost za te izide in odstopil?

Do letošnjih volitev vodeči SDS ni pomagala niti javna podpora častnega občana Mirka Anzeljca, bivšega direktorja ribniškega Inlesa, ne podpora sodraškega župana mag. Blaža Milavca in ne podpora brigadirja Antona Krkoviča. Pred kratkim umrli pionir ribniške SDS Jože Kozina, ki ga je Jože Tanko letos izključil iz stranke, se obrača v grobu. Poslanec Tanko in neizvoljeni za župana, Jože Levstek, pa ostajata svetnika tudi v novi sestavi občinskega sveta, saj je predsednik ribniške SDS Tanko na glasovnici oba postavil na prvi dve mesti.

V Ribnici se je torej pisala zgodovina, saj gre vendar za velikanski poraz največje slovenske oz. opozicijske stranke SDS na lokalnih volitvah. Jože Tanko je že skoraj dve desetletji vodilni ribniški politik, saj je bil že občinski svetnik, trajni predsednik občinske »kadrovske komisije« in župan. Je tudi poslanec v Državnem zboru, bil vodja poslanske skupine SDS, po letošnjih parlamentarnih volitvah pa je po strankarskem ključu in podpori postal še podpredsednik Državnega zbora.

Ali bo Jože Tanko pokazal, da razume sporočilo volivcev in sprejel svojo odgovornost za neuspeh na volitvah? V zreli demokraciji je odgovornost pravilo!