Slovenski razkol posvečen upanju, da bomo zmogli zaceliti rane

Slovenski razkol pokaže kolaboracijo, v slovenski politiki zlajnani pojem, v povsem novi luči, ko lahko beremo, kako zvesto, dobesedno z religiozno zanesenostjo, je revolucionarna stran, ki je s svojimi dejanji dejansko izstopila iz evropske civilizacije in njenih etičnih norm, služila ciljem Sovjetske zveze in kako malo slovenskemu narodu.

V sredo 4. marca 2020 je dr. Jože Možina na povabilo Karitas Ihan predstavil svojo knjigo »Slovenski razkol« v župnijskem domu Ihan. Odlično napisana znanstvena monografija bi lahko nosila tudi naslov Slovenska Resnica, saj gre za razširjeno doktorsko disertacijo avtorja, opremljeno z vsem potrebnim znanstvenim aparatom, v kateri Jože Možina secira vsak vir in ga postavi na mesto, kjer ga kritika ne more več spodnesti.

V uvodnih poglavjih avtor oriše politične razmere v Sloveniji pred vojno, sledi opis okupacije, revolucije in protirevolucije. V osrednjem delu knjige opiše  začetke oboroženega upora proti revolucionarnemu nasilju v izbranih delih Dolenjske in Notranjske. Knjigo zaključuje obširna sklepna analiza, opis virov in obsežna literatura.

Slovenski razkol lahko brez stroškov poštnine naročite s klikom na NAROČILO

Revolucionarna stran s svojimi dejanji izstopila iz evropske civilizacije in njenih etičnih norm

Predstavitev dr. Jožeta Možine pred povsem polno dvorano je potekala v zbrani tišini publike, saj smo vedno znova nihali med občudovanjem avtorjevega tekočega pripovedovanja ter srhom, ki spreleti vsakega čutečega človeka ob dobesedno diaboličnem nasilju revolucionarne strani. Ob tako hudi nesreči, kot je vojna, je predstavljalo revolucionarno nasilje tisto kapljo čez rob, ko je postalo življenje preprostih ljudi v Ljubljanski pokrajini v resnici neznosno. Cele družine so doživele nepredstavljivo nasilje, pa vendarle so preživeli zmogli ohraniti človeško dostojanstvo in krščansko zmožnost odpuščanja revolucionarni strani, ki je s svojimi dejanji dejansko izstopila iz evropske civilizacije in njenih etičnih norm. V slovenski politiki zlajnani pojem kolaboracija se pokaže v povsem novi luči, ko beremo, kako zvesto, dobesedno z religiozno zanesenostjo, je revolucionarna stran služila ciljem Sovjetske zveze in kako malo slovenskemu narodu.

Srhljivo je tudi spoznanje, da je bil odstotek ubitih Slovencev zaradi takšnega nasilja in posledično represalij okupatorja v Ljubljanski pokrajini bistveni višji kot npr. v Franciji, kjer so se sicer vršili bistveno obsežnejši frontni spopadi.

Dr. Jože Možina je v zaključku knjige opozoril na ugotovitve sodobne znanosti na področju epigenetike o mehanizmu prenosa travme na naslednje generacije. Kako torej pozdraviti tako globoko ranjeno slovensko dušo? Dr. Jože Možina odgovarja s knjigo in z izkušnjami iz snemanj oddaj Pričevalci, kjer so se ljudje ob izpovedovanju lahko vsaj malo razbremenili svojih potlačenih bremen. Pot sprave bo dolga, a vila se bo le preko resnice, je zaključil avtor.

Večer z dr. Jožetom Možino nas vabi, da se še kdaj poglobimo v knjigo Slovenski razkol, da bi tudi preko nje prepoznali, sprejeli in ponotranjili resnico o začetkih razdeljenosti našega naroda, v upanju, da bi mu tako zmogli pomagati celiti te rane.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.