Boštjan M. Turk prepričan, da se je NSi pravilno odločila

Dr. Boštjan M. Turk Foto: I. Gošte

Publicist, pisatelj, predavatelj in kolumnist tednika Reporter dr. Boštjan M. Turk je skupaj s sestro, ki je sodnica, odraščal v ugledni družini očeta kardiologu in mame prevajalke. Sam se je zaradi ljubezni do branja knjig odločil za študij humanistike. Doktorat je opravil na pariški Sorboni, kjer še vedno občasno predava.

Tako kot v mnogih drugih slovenskih družinah, tudi njegovo ni zaobšlo pomladno vrenje. Spomin na zborovanja v času četverice skupaj z očetom mu bodo za vedno ostala v spominu. V nadaljevanju je pojasnil svojo odstop iz stranke nekdanjih Krščanskih demokratov, kjer je bil v času politične aktivnosti celo največ funkcij.

V pogovoru se je dotaknil tudi aktualnih političnih dogodkov, ki so pripeljali do tega, da bomo zelo verjetno že kmalu dobili povsem levo vlado. Vzrok za to po njegovem tiči tudi v metamorfozah nekdanjih komunistov v nove in nove stranke, ki imajo v rokah vso oblast in skoraj vsakokrat na volitvah ob pomoči njim naklonjenim medijem nagovorijo zadostno število volivcev. Dodal je še, da so volivci strankam, ki bodo zelo verjetno sestavile novo vlado, na volitvah rekli ne. A to očitno nikogar v Sloveniji ne moti. Kritičen je tudi do dvojne igre Levice.

Meni, da je Nova Slovenija ravnala pravilna, ko se ni odločila za vstop v levo vlado. Če bi vstopila v vlado, bi po njegovem na naslednjih volitvah ostala pred vrati parlamenta. Da Janševa SDS kot zmagovalka ne uspe sestaviti vlade, po njegovem razlog tiči tudi v tem, da ni aktivneje že pred volitvam posegla v povezovanje Združene desnice in Slovenske ljudske stranke. Bratenje stranke SDS z Jelinčičevo SNS pa tudi ne razume.

Pojasnil je še svoj odnos do Janeza Janše, s katerim je preden je odšel v zapor lažje sodeloval, kot po njegovem prihodu iz zapora. „Kar pa nič ne pove o spoštovanju do Janševe zgodovinske vloge v času demokratizacije in osamosvajanja”, je še dodal.

V drugem delu oddaje je veliko lepih besed namenil deseti obletnici tednika Reporter, ki je zanj glas razuma in novinarske svobode na slovenskem medijskem prostoru in tudi zgodba o uspehu. Kar ne more reči za nekatere nove medije, ki so tako ali drugače pod vplivom strank ali globoke države. Po njegovem ima Reporter velik in odločujoč vpliv na stanje na desni sredini.

Ob koncu oddaje je spregovoril še o svojih knjižnih delih in izpostavil predvsem knjigo Kota 101 in Dvanajstero zidov.