Reporter: J. Možina o eroziji politične kulture

V Sloveniji so se v zadnjem času pojavili koncepti, za katere smo mislili, da so že na smetišču zgodovine, poudarja evropski poslanec Milan Zver. Kot dodaja predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo Jože Možina, lahko govorimo o eroziji politične kulture v Sloveniji, saj je država “bolna oaza propadlega totalitarizma”.

Na petkovem pogovornem večeru Inštituta Jožeta Pučnika so sogovorniki spregovorili o politični kulturi v Sloveniji. Zver je med drugim izpostavil, da so v Sloveniji na pohodu demagogija, protidemokratičen refleks in evroskepticizem.

Zlasti v vrstah vstajniških gibanj se po Zverovih besedah v zadnjem času pojavljajo celo nevarne parole o demokratičnem socializmu in o socialistični demokraciji. Zaradi nekritičnega sprejemanja teh konceptov pa se mu zdi zelo pomembno, da se o tem odpira razprava.

Kot je opozoril, je najbolj enostavno vladati, ko je javnost prepričana, da je politika nekaj slabega. Zver ravno nasprotno meni, da bi bilo v mladih treba zbuditi zanimanje za politiko, saj država potrebuje aktivnega državljana.

Publicist Bernard Nežmah meni, da takšne ideje izhajajo iz travme in nezadovoljstva, občutka, da državljani nimajo vpliva na usodo države. Razloge za to Nežmah med drugim vidi v zaverovanosti vase oz. ignoranci dogajanja po svetu. V takšnih razmerah nastaja alternativa v tem, da se v zvezde kujeta vstajništvo in demokratični socializem kot smisel, je opozoril.

Po Nežmahovi oceni Sloveniji ob volitvah kot formalni obliki izražanja stališč manjka še odločanje za ljudsko iniciativo v obliki državljanskega vlaganja zakonov v DZ ter za referendume na lokalni ravni. V Mariboru bi na primer človek pričakoval referendum o uporabi radarjev, vendar je bilo očitno bolj enostavno metati kamenje, je opozoril Nežmah.

Kot enega ključnih elementov za demokracijo je Nežmah izpostavil poraz na volitvah, saj se le iz tega lahko politiki tudi česa naučijo.

Več: Reporter