Vrhovno sodišče pritrdilo Kovačiču in pokopalo Ce(s)rarja

Vili Kovačič /foto: Tjaša Banko
Vili Kovačič /foto: Tjaša Banko

Referendum o drugem tiru je potrebno ponoviti. S to odločitvijo se je danes na Vrhovnem sodišču zgodilo nekaj neverjetnega. Če je bil Vili Kovačič še sinoči, ko smo se z njim pogovarjali, zelo skeptičen glede izida današnje obravnave, pa se je danes zgodila presenetljiva odločitev sodnikov Vrhovnega sodišča. Ali je k odločitvi pripomogla vest iz Evrope, da so naša sodišča nedopustno ravnala, ko je šlo za pritožbo Mirovnega inštituta, ne moremo vedeti. Je sodba Vrhovnega sodišča s svojo odločitvijo, da se referendum o drugem tiru ponovi, dokončno pokopala Cer(s)arja. Tudi tega ne vemo, ker zakulisja ne poznamo. Sprašujemo se tudi, je Šarčeva pot k zvezdam od danes dalje še tako strma oziroma, se je z današnjo odločitvijo morda ustavila.

Torej, Vrhovno sodišče je na javni obravnavi odločalo pritožbi Vilija Kovačiča. Sodišče je ugotovilo, da je v referendumski kampanji prišlo do nezakonitosti, ki so vplivale na izid referenduma o zakonu o drugem tiru, ni se pa spuščalo v primernost samega zakona, ki je bil predmet referenduma o drugem tiru ali celo v primernost projekta. Na javni obravnavi so sodniki zaslišali tudi predsednika Vlade Mira Cerarja in državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu Jureta Lebna. Oba sta še vedno prepričana v pravilnost Vladnega ravnanja. Dejala sta, da so javnost o projektu drugi tir obveščali transparentno in celovito.

Vrhovno sodišče pa je ugotovilo nasprotno. Vlada je s proračunskimi sredstvi (v višini 97.000 evrov) financirala nedopustno referendumsko kampanjo. Sodniki menijo, da mora biti zakon o drugem tiru na referendumu potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih. To je torej razlog, zakaj je treba referendumske postopke ponoviti. Zakon o drugem tiru tako še vedno ne velja. Torej Cerar in njegovi ne bodo zasadili prve lopate, kraški pokrajina pa zaenkrat ostaja neokrnjena, državna blagajna bogatejša za lep kupček evrov, ki bi se zgubili neznano kje.

Sodišče je tako prisluhnilo in v celoti ugodilo pritožbi Vilija Kovačiča, ki je že v referendumski kampanji opozarjal na nezakonitosti, ki si jih je poslužila Vlada. Spomnimo, Kovačič je stroške referendumske kampanje plačeval iz svojega žepa. Da ne pišemo še o tem, da je Vlada s svojimi paradržavnimi podjetji, ki so se vključila v referendumsko kampanjo, ustvarila vtis, da je cela Slovenija proti Kovačiču. Da Kovačič, ki je bil sam proti vsem, z vsiljevanjem referendumskega odločanja zavira ključne slovenske razvojne projekte.

Vrhovno sodišče se je odločilo drugače od pričakovanj gospodarskih navezav s Cerarjevo vlado. Jesenski izvedeni referendum je neveljaven, sledil bo nov referendum o zakonu o drugem tiru.

Poklicali smo Vilija Kovačiča, ki nam je povedal, da smo od danes korak bližje v demokracijo. Povedal je še, da se zdaj začenja boj za nov datum referenduma, ki bi bil lahko skupaj z letošnjimi volitvami. Pravi, da je vseeno, kdaj to bo, junija skupaj s parlamentarnimi volitvami ali skupaj z jesenskimi volitvami.

Po našem mnenju ne bi bilo nič narobe, če bi bil celo kasneje. Na primer skupaj z evropskimi volitvami. Bi bilo toliko več časa za resen premislek o racionalizaciji gradnje te železniške proge.

Upamo, da bodo sedaj veliki državni mediji zmogli toliko objektivnosti in ugotovili, da nam je Vili Kovačič prihranil težke milijarde, ki bi sicer poniknile v projektu drugi tir. Kot se je to enkrat že zgodilo s primerom TEŠ6.