Red za zasluge Društvu slovenskih izobražencev

Foto: M.J.
Foto: M.J.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob državnem prazniku dnevu vrnitve Primorske matični domovini, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državni odlikovanji.

Srebrni red za zasluge Primorskemu dnevniku za prispevek k ohranjanju nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji, za zvestobo vrednotam, kot so svoboda, prijateljstvo med narodi in miroljubje, ter za prispevek k boljšemu medsebojnemu poznavanju in čezmejnemu sodelovanju ob 70-letnici delovanja.

In red za zasluge Društvu slovenskih izobražencev za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog, ki na študijskih dnevih Draga že pol stoletja povezuje matično, zamejsko in zdomsko Slovenijo.

Utemeljitev

Za skrbno in sistematično ustvarjanje prostora za dialog, ki na študijskih dnevih Draga že pol stoletja povezuje matično, zamejsko in zdomsko Slovenijo, prejme Društvo slovenskih izobražencev red za zasluge

Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta je Študijske dneve Draga prvič organiziralo pred petdesetimi leti. Ime so dobili po istoimenski vasici, v kateri so bila srečanja prvih deset let, zdaj pa potekajo v Finžgarjevem parku na Opčinah. Z organizacijo Drage je društvo želelo razpirati nove duhovne horizonte, krepiti kulturo dialoga in združevati prostor treh Slovenij: matične, zamejske in zdomske. Vsako leto se njihovega dogodka udeležujejo številni slovenski izobraženci, profesorji, pisatelji, pesniki in znanstveniki ter poglobljeno razpravljajo o nacionalnem vprašanju, pluralizmu, krščanstvu, marksizmu, liberalizmu, medvojnem dogajanju, povojnih pobojih, spravi, politični emigraciji, zamejstvu, zdomstvu in razmerah v matični domovini. V petdesetih letih neprekinjenega delovanja so ti študijski dnevi postali eden osrednjih dogodkov med Slovenci v Furlaniji – Julijski krajini in referenčna točka za širše slovensko dogajanje, z razpravami in okroglimi mizami pa so bili tudi pomemben glasnik slovenske samobitnosti. Društvo slovenskih izobražencev je vseskozi ostajalo zvesto vrednotam krščanskega duha, dialoga, strpnosti, politične demokracije in sprave.

Zgodovina društva se je začela leta 1945, ko je Akademsko starešinstvo, v katerem so bili tudi izobraženci iz Slovenije, ki so se pred komunizmom umaknili v Italijo, s slovenskimi duhovniki prirejalo srečanja z versko vsebino. Redno pa društvo deluje od leta 1962, ko je bilo formalno ustanovljeno. Takrat je začelo prirejati redne ponedeljkove kulturne večere s predavanji, razstavami in srečanji najrazličnejših vsebin. Ta srečanja, ki jih je do štirideset v sezoni, so še danes ena redkih priložnosti za zbiranje Slovencev v središču Trsta. Društvo slovenskih izobražencev je član krovne kulturno-prosvetne organizacije Slovenska prosveta in prek nje tudi član Sveta slovenskih organizacij.

Polstoletna skrbna organizacija študijskih dnevov in premišljeni izbori aktualnih vsebin so za društvo in pobudnike Drage pomemben mejnik, ob katerem jim za vztrajnost in zavzetost glede vprašanj slovenstva izreka vse priznanje tudi država Slovenija.