Reportaža: Razstava jaslic v Vipavskem Križu (FOTO)

Jaslice
Jaslice

Člani Turističnega društva Vipavski Križ so v galeriji v Vipavskem Križu pripravili čudovito razstavo jaslic. Na ogled je postavljenih 115 jaslic 72-tih razstavljavcev. Razstava se je uradno odprla v nedeljo, 18. decembra in bo trajala do 8. januarja naslednjega leta. Ogled jaslic je možen vsak dan od 14h do 20h.

Če bi kakšna skupina želela ogled izven teh ur, se lahko najavi pri go. Silvi Fučka na telefon 031 281 175.

O Vipavskem Križu

Vipavski Križ je postavljen kot nekakšen “miniaturni Asissi”, rojstni kraj sv. Frančiška Asiškega, na vrhu griča bližini Ajdovščine. Sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike Slovenije in je v celoti spomeniško zaščiteno naselje. Ozke ulice, obzidje, grad, trgi, kapucinski samostan so pravi arhitekturni biseri, ki pripovedujejo svoje starodavne zgodovinske zgodbe.

Konec 15. stoletja so v Vipavskem križu začeli graditi utrdbo in naselje obdali z obzidjem. V začetku 16. stoletja je Križ dobil tržne pravice,  nkaj kasneje je postal mesto. V Vipavskem Križu so domovali grofje Thurni in kasneje Attemsi, na kar spominjajo razvaline.  V delu gradu je sedaj šola.

Pečat mestecu daj skoraj štiristo let star kapucinski samostanu. V njem je živel in ustvarjal znameniti slovenski pridigar Janez Svetokriški. V samostanu lahko obiščete bogato samostansko knjižnico.

Leta 2015 se je zaključila temeljita prenova ulic, trgov v Vipavskem Križu, ki je tako postal pravi biser Vipavske doline in Slovenije. Vredno ogleda.

Več o Vipavskem Križu in njegovi zgodovini.

Foto: Aleš Čerin