Razpadajoče banke bomo reševali vsi

inflacijaV dneh pred rojstnim dnem naše domovine smo se številni državljani priključili molitvi za Slovenijo. Številna besedila, ustvarjena za to priložnost, so vključevala tudi prošnje za rešitev gospodarske krize, ki svoje korenine že vse od leta 2008 dalje, zariva vedno globlje v naša življenja. Če v prvih letih večina ljudi še ni občutila krize, jo danes tako ali drugače doživlja večina ljudi. Molitev za rešitev zagate je gotovo nujno potrebna, saj je nemška kanclerka Angela Merkel že pred časom izjavila, da dejansko nihče ne ve, kako rešiti situacijo. Kriza pa se poglablja in posledice bodo vedno slabše.

Tiskanje denarja brez kritja

Med ukrepe reševanja krize sodi tudi tiskanje denarja brez kritja, iz nič. Veliko tega denarja je bilo porabljenega za odkupe dolgov držav v obliki obveznic (tudi slovenskih). Bank of England svari pred največjim balonom obveznic vseh časov. Od začetka krize se je količina obveznic podvojila v nekaj letih. Razmerje med količino delnic in obveznic bi moralo v zdravem gospodarstvu biti 1:1, a je danes količina obveznic več kot enkrat večja.

Tiskanje denarja pa se ne ustavlja. Predsednik vlade najbolj zadolžene države na svetu je rekel, da mora Japonska podvojiti količino denarja v obtoku. Tudi ameriška centralna banka FED, bo po mnenju analitikov morala povečati količino denarja. Že danes ZDA vsak mesec sprostijo 85 milijard dolarjev svežega denarja brez kritja v obtok (s tem denarjem lahko tudi manipulirajo različne trge – od valutnih, delniških in surovinskih). Med tem se mnogi sprašujejo, ali je tudi Bank of China pred bankrotom.

Banke bomo reševali iz bančnih vlog, obveznic in delnic

Evropske banke so globoko v škripcih. Deutsche Wirtschaft Nachrichten poročajo, da »so dolgovi bank enormni, riziki neobvladljivi«. Delnice mnogih bank so padle praktično v prostor brez prave vrednost. Omenimo recimo drugo največjo nemško banko, Commerzbank, katere delnice so izgubile več kot 95% svoje vrednosti.

Mnogi varčevalci na bankah mislijo, da so njihovi prihranki varni. Država vendar jamči do 100.000 €. V evropskem parlamentu so vedno glasnejši predlogi, da bi banke reševali varčevalci sami. Pretekli teden so evropski finančniki kar 18 ur diskutirali ali naj banke rešujejo varčevalci ali davkoplačevalci. Predvsem severne države predlagajo, da bi banke v težavah reševale stranke same. Predlagajo 8% prispevek oz. davek na bančne vloge, obveznice ali delnice. Južne države pa predlagajo bolj diskreten način reševanja in sicer iz pobranih davkov.

V vsakem primeru bomo torej plačali vsi. Pri sanaciji bank bodo v Evropi najprej na udaru lastniki delnic, potem upniki obveznic in kot tretji vsi tisti, ki imajo denar na računu nad 100.000 € in seveda tudi tisti, ki imajo pod 100.000 €. »Problemi se bodo reševali s kombinacijo razlatitve in obvezne dajatve,« poročajo Deutsche Wirtschaft Nachrichten.

Dodajmo še tretjo možnost: inflacijo, ki se ji ne bomo mogli izogniti. Razvrednotenje premoženja s padcem vrednosti denarju je v finančni zgodovini najpogosteje uporabljena metoda za reševanje prezadolženih držav. Molitev za modrost tistih, ki imajo škarje in platno v rokah, je torej več kot potrebna in pa tudi seveda za nas same, da bomo premišljeno ravnali s svojim premoženjem.

 

 

Pripis uredništva: Marko Kocuvan  je samostojni premoženjski svetovalec.

Foto: endtimeinfo