Radio Ognjišče, pred razpravo o poimenovanju knjižnice po Balantiču: “Župan podlegel pritisku”

Že več kot pol leta se v Kamniku ne morejo zediniti, kakšno naj bo poimenovanje njihove glavne knjižnice.

Preimenovanje Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik so svetniki občin Kamnik in Komenda na pobudo stranke NSi in drugih predlagateljev potrdili letos marca. A to mnoge moti, zato bodo jutri popoldne kamniški svetniki na seji že sprejeti sklep znova dali v presojo. Seja, ki je odprta za javnost, se bo začela ob 16. uri, o tej temi pa naj bi razpravo začeli nekaj pred 18. uro. V javnosti pa je pred sejo že zaokrožila nova peticija, ki svetnike poziva, da naj ne spreminjajo imena knjižnice.

Sprememba imena knjižnice je nekatere krajane precej razburila, saj so mnenja, da se ena od osrednjih kulturnih ustanov v kamniški občini ne sme imenovati po domobrancu, kljub temu, da je bil Balantič odličen pesnik. Tako so na pobudo Iztoka Čebaška, urednika spletnega portala Kamnik.Info, začeli s podpisovanjem peticije za preimenovanje nazaj v Matično knjižnico Kamnik. Takrat se je na nestrinjanje nekaterih odzval kamniški župan Marjan Šarec. Pojasnil je, da so se “zaradi pregretega ozračja odločili, da bomo točko o tem vprašanju ponovno dali na glasovanje v občinskem svetu.”

Svetnik NSi v Kamniku Matej Tonin je pred jutrišnjo sejo za naš radio povedal, da je “župan očitno podlegel pritisku posameznikov, ki so v teh stvareh videli neke čudne stvari, ki jih dejansko ni. Vendarle upam, da bo jutri občinski svet ponovno odločil tako kot že je, da svoje odločitve ne bo spreminjal in da bo trdno stal za tistim, kar smo se nedavno že odločili, da je France Balantič tako veličasten pesnik, da enostavno ima mesto v javnem prostoru in da si zasluži ime knjižnice v Kamniku.”

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.