Radio Ognjišče: Pogovor o z Alešem Maverjem

»Ponavadi se v napovedih zmotim, zato ne bi bil preveč pogumen, ko gledam v novo leto, je pa res, da lahko tudi en droben premik zapelje stvari bodisi v pozitivno bodisi v negativno smer,« je za naš radio povedal publicist in profesor na mariborski Filozofski fakulteti Aleš Maver. Čeprav je komentiral predvsem domače dogajanje v lanskem letu, pa je nanj največji pečat pustila kriza na evropskem vzhodu, ki bo tudi v letu 2015 vplivala širše po svetu in na dogajanje v Sloveniji.

Supervolilno leto

Poleg predčasnih državnozborskih volitev in lokalnih volitev smo volili predstavnike Slovenije v Evropski parlament. Majhna teža teh volitev pa je problem tako pri nas kot v nekaterih drugih članicah Evropske unije, »zato je tudi rezultat evropskih volitev v svoji izpovedni moči omejen«. Zato po Mavrovih besedah tudi desnosredinski blok, ki je na teh volitvah zmagal, »osvojil pet sedežev od osmih, precenil rezultat teh volitev, po drugi strani pa so te volitve odločilno vplivale na dogajanje levosredinske strani političnega prizorišča«. Ker Igorju Šoltesu ni uspelo pritegniti večjega števila volivcev, je izginil kot možen kandidat za »novi obraz«, in to je spodbudilo »hiter in instantni vznik stranke Mira Cerarja«.

O Cerarjevih predvolilnih obljubah

Premier Cerar se po Mavrovem osebnem prepričanju »vsaj po do sedaj pokazanem ne bo vpisal med najpomembnejše slovenske politike ali med najučinkovitejše predsednike vlad v zgodovini Slovenije«. Tudi, če je mislil resno z moralno prevetritvijo države, »je bistveno podcenil igro, v katero je bil vpet«, je dejal predavatelj Univerze v Mariboru.

Še vedno namreč ni nobene pripravljenosti, da bi odkrito pogledali v »tolmun te slovenske povojne zgodbe, ki se je v zelo majhni meri nadaljevala tudi po osamosvojitvi, in poskušali reševati težave slovenskega prostora pri koreninah«. Kot pravi Maver, za kaj takega Miro Cerar očitno nima moči. »Tudi, če je morda kdaj imel voljo, mu to v konstelaciji sil, kot jo je prinesel pojav njegove instantne stranke, za to nima nobenih možnosti,« je sklenil.

Vrnitev Janše v aktiven politični prostor

Dogajanje, ki je močno zaznamovalo politiko in predvsem pravosodje v lanskem letu, je bila sodba predsedniku SDS Janezu Janši, po kateri je moral junija v zapor, decembra pa je Ustavno sodišče RS izdalo odlok o začasnem zadržanju izvajanja kazni, tako da je bil prvak opozicije izpuščen. Čeprav je odločba začasna, pa ima po Mavrovem mnenju močno simbolno sporočilo ali kot je po njegovem dejal že moralni teolog Ivan Štuhec: »To je majhen korak za Janeza Janšo, ampak velik korak za slovensko pravno državo.« Maver meni, da je to trenutno bolj velik korak za Janšo, ker lahko, da bo teh naslednjih nekaj mesecev najpomembnejših v njegovi karieri.

Najpomembnejše je namreč po Mavrovi oceni to, da je Janša vnovično, vsaj teh nekaj mesecev, ko sodišče presoja o vsebinski plati njegove pritožbe, v celoti politično dejaven. »To je velika spremembe, glede na to, da se mi zdi, da je se zadnje mesece vse razvijalo v smeri priprav na čas, ko Janše dejansko kot aktivnega političnega akterja v slovenskem političnem prostoru več ni ali več ne bo. Ti premisleki so zaenkrat postali irelevantni,« je dejal publicist. Zdi se mu, da bi se moral Janša v tem času znova vzpostaviti kot tisto, kar je nekoč že bil, »torej kot smiselna alternativa prevladujočemu tipu politike na Slovenskem«. V nasprotnem primeru, meni Maver, »je njegova politična prihodnost temačna, ne glede na končni razplet procesa«.

Pogovarjala se je Petra Gorše.

Več lahko preberete in prisluhnete oddaji na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.