Radio Ognjisce, nadškof Zore: Osvoboditi moramo izobraževalni in pravosodni sistem (+VIDEO)

Evropski poslanec Lojze Peterle že vrsto let pripravlja Evropske večere, na katerih se pogovarja z različnimi gosti. Na sinočnjega, ki je bil v Galeriji Družina v Ljubljani, je povabil ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.

Kristjani se ne smemo sramovati svojega poslanstva

Nadškof Zore je med drugim odgovoril na vprašanje, kako vidi slovenskega kristjana in kako ga doživlja v polariziranem družbenem prostoru. “Zdi se mi, da moramo kristjani najprej osvoboditi sami sebe oziroma moramo pustiti Bogu, da nas osvobodi. Mi smo se pustili zapreti vase, zapreti tudi naše krščanstvo v nekakšen občutek, da niti ni spodobno, da bi kot kristjani nastopali v javnosti,” je menil nadškof Zore. Omenil je primer obiska restavracije. “Ali se pred jedjo tam pokrižate spontano, se pokrižate z zadrego, se morda sploh ne?” To je po besedah nadškofa Zoreta ujetost slovenskega kristjana, ki se kaže na vseh področjih. “Biti kristjan pomeni prinašati sporočilo o dostojanstvu človeka, ki ga ne podeljujejo družba, različne listine in podpisi. Podeljuje ga Bog, saj je človek ustvarjen po njegovi podobi,” je še poudaril nadškof Zore. Tega poslanstva, tako je dodal, se kristjani ne smemo sramovati. Verjame, da je tako imenovanih osvobojenih kristjanov vse več, a menil je tudi, da gre za proces, ki se nikoli ne konča.

Svoboda v izobraževanju in pravosodju bi spremenila ozračje

Peterle in nadškof Zore sta se dotaknila tudi sprave. “V naš naroda bi bilo treba vnesti to, kar večkrat govori papež Frančišek, to je, da bi se morali odpovedati pohlepu,” je poudaril nadškof Zore. Določena ideologija lahko po njegovem mnenju pade, če je v zgodovino zapisana takšna, kakršna je bila. A ocenil je, da je pri nas vse bolj prisotna in slavljena neka mitologija, ki je posameznikom zagotovila položaje, na katerih lahko vztrajajo. “Gre za konkretno korist.” V duhu sprave bi se morali, tako nadškof Zore, temu odpovedati. Prepričan je, da bi bilo treba v tem smislu dati svobodo našemu izobraževalnemu sistemu, še posebej na pedagoškem, pravnem in medijskem področju. “Ko se bo tukaj začelo sproščati, se bo začela odpirati pot k spravi.” Poleg izobraževalnega je po besedah nadškofa Zoreta kritičen tudi pravosodni sistem. “Ko bodo naši zakoni začeli veljati za vse enako, bomo začeli doživljati to državo kot našo državo, znotraj nje se bomo počutili bolj varne. To bi popolnoma spremenilo ozračje.”

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

Video pogovora v produkciji Nova24TV:

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.