Radio Ognjišče: Komentatorji kritično o migrantski politiki in potezah Cerarja

V „Pogovor o“ na Radiu Ognjišče smo tokrat povabili komentatorje, ki so predstavili svoj vidik na zgodbo z dodatki za stalno pripravljenost dekanov in profesorjev, vladna kadrovanje v državna podjetja in soočenje z migrantsko krizo. Urednik tednika Reporter Silvester Šurla, urednik Nova24TV Uroš Urbanija, direktor Domovine Igor Vovk, redni kolumnist portala Časnik.si Lenart Rihar in podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič so se kritično odzvali na potezo predsednika vlade Mira Cera, ki zaradi izplačanih dodatkov ni sprejel odstopa ministra Dušana Mramorja, glede migranstke krize pa, da se jo preveč idealizira in da se naša vlada ne zaveda, kaj jo v resnici čaka.

Šurla: Če smo v prejšnjem mandatu mislili, da smo imeli najslabšo vlado Alenke Bratušek, samo se zmotili

Šurla je uvodoma dejal, da je pri premieru Cerarju ostalo zelo malo profesorske etičnosti in tiste etičnosti, ki jo je obljubljal v enomesečni kampanji pred volitvami. „Od Cerarja in njegovih silnih predvolilnih obljub o etiki in morali ter visokih načelih praktično ni ostalo ničesar. Moramo pa vedeti, da kdor pride na oblast samo s temi floskulami, je tudi najprej žrtev tega. To se je zgodilo že v preteklosti. Vemo, kaj se je zgodilo z Virantom in njegovo stranko, nekaj podobnega se ponavlja sedaj samo, da je ta zadeva, vsaj mislim, da še hujša. Če smo v prejšnjem mandatu mislili, da smo imeli najslabšo vlado Alenke Bratušek, samo se zmotili. Če smo mislili, da ni možno poglobiti dna, vidimo sedaj, da je to mogoče. Kljub vsem tem dogodkom katerim smo priča, po svoje so smešni, ampak to je nekakšna tragikomedija in raje kot bi se smejal bi jokal.“

Rihar: Zaradi te afere ne bo velike razlike

Rihar je opozoril, da bosta minister in premier težko dokazala svojo verodostojnost do tistih s katerimi imata neporavnane račune. To so občine, policisti pa tudi drugi. „Splošno velja, da se verodostojnost meri na globljih stvareh, kot se izkazujejo sedaj in pravzaprav Cerar spodjeda verodostojnost samo tistim, ki so mu kdaj verjeli. Mnogi te skušnjave niso imeli. Večina ljudi reagira v skladu z medijskim prikazom, ker drugih možnosti skoraj nima in v naši medijski krajini je treba zadeve presejati, presojati, obračati in zrcaliti, da dobiš neko realno sliko. Pri teh upnikih, sogovornikih, ki jih naštevate mislim, da zaradi te afere ne bo velike razlike.“

Tomšič: Kadrovski bazen tranzicijske levice se je izpraznil

Na vprašanje, ali nesprejetje Mramorjeva odstopa kaže na kadrovsko „bedo“ Cerarjeva vlade, je Tomšič dejal, da se je ta kazala že veliko prej ter dodal, da je jasno, da so bile poteze med obema vnaprej dogovorjene. „Ta kadrovska beda je bila očitna že na samem začetku, takoj po volitvah, ko se je ta vlada sestavljala. Spomnimo se, kakšne probleme je imel mandatar Cerar, da je našel gospodarskega ministra. Najprej je našel enega kandidata, ki je takoj odpadel, potem je našel drugega, ki je po nekaj mesecih prav tako odstopil. Potem, kakšni problemi so bili z ministricami za šolstvo. Ena je odstopila zaradi zelo podobne afere kot je ta sedaj oziroma lahko bi rekli, da zaradi precej blažjih zadev. Tam je šlo za neke honorarje, ki so bili kvečjemu nemoralni, ni pa šlo za kršenje predpisov, kar je v tem primeru očitno, da je šlo.

Več lahko preberete in prisluhnete oddaji na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.