Ra. Ognjišče: Grožnje novinarjem po mnenju ZNP naletele na neustrezen odziv

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so izrazili razočaranje nad neustreznim odzivom pravosodja in organov pregona na grožnje, ki so jih bili v zadnjem mesecu deležni novinarji Reporterja in Demokracije. Po oceni podpredsednika ZNP Matevža Tomšiča so grožnje tudi pri večini medijev naletele na nepričakovano medel odziv.96

Član upravnega odbora ZNP Igor Kršinar je na novinarski konferenci spomnil, da je neznanec z vzdevkom Zakladnik Matija 7. januarja na družbenem omrežju Facebook zagrozil s fizičnim nasiljem novinarjem Reporterja in Demokracije. Slabe tri tedne kasneje, 27. januarja, je po Kršinarjevih besedah sledila grožnja v blogu Mitje Kunstlja Mikstone.

Iz Kunstljeve domišljijske zgodbe, ki je napisana v tretji osebi, je mogoče brez težav razbrati grožnje kolumnistu Vinku Vasletu in novinarjem Reporterja, je opozoril Kršinar in prebral nekaj odlomkov zgodbe. Dejal je, da so enako kot v primeru groženj na Facebooku tudi tokrat takoj obvestili policijo.

Po Kršinarjevih besedah je policija napovedala, da bo v četrtek uredništvo Reporterja obiskal kriminalist. Razočaran nad dosedanjim odzivom pravosodja in organov pregona je Kršinar zastavil vprašanje, kako bi policija in tožilstvo ukrepala v primeru, da bi tovrstne grožnje namesto na novinarje letele na poslance ali ministre.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.