Radio Ognjišče: Gibanje za otroke in družine za ureditev posvojitev in skrbništva

Gibanje za otroke in družine je predstavilo predlog novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Z njo naj bi odpravili pomanjkljivosti na področju posvojitev in skrbništva, ki so se še zlasti pokazale v nedavnem primeru dečkov, odvzetih starim staršem in nameščenih v rejništvo.

Nekatere podobne rešitve so sicer že v predlogu družinskega zakonika, ki pa je šel šele v javno razpravo in v veljavi ne bo prej kot konec prihodnjega leta. Predlog gibanja pa bi lahko začel veljati veliko prej, saj naj bi ga državni zbor obravnaval po skrajšanem postopku.

V Gibanju za otroke in družino predlagajo, da se staršu v primeru pravnomočne obsodbe na zaporno kazen petih ali več let zaradi storitve naklepnega kaznivega dejanja odvzame roditeljsko pravico, je pred vložitvijo pobude v DZ povedala Metka Zevnik iz gibanja. Po njihovem predlogu je treba tudi omogočiti starim staršem posvojitev vnukov, če ti ostanejo brez staršev.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.