Kdo je Norma Korošec?

Norma Korošec Foto: B. Slana
Norma Korošec Foto: B. Slana

Zadnje dni v središče pozornosti obiskovalcev socialnih omrežij ponovno vstopa  Norma Korošec, članica ožjega vodstva stranke Glas za družine in otroke, ki se v pripravah na državnozborske volitve s Kanglerjevo Novo Ljudsko stranko koalicijsko povezuje v Združeno desnico. Seveda združevanje političnih sil na desnici ni ostalo brez odmevov tudi med predstavniki politične levice, ki v Združeni desnici vsekakor vidijo resno nevarnost za izgubo raznih privilegijev, za katere jim zdi, da pripadajo samo.

Zato ne čudi, da se je Normi Korošec spet zgodil incident, ki presega vse meje svobodnega izražanja in je zrel za kazensko ovadbo. To trdimo sicer mi, kaj bodo naredili organi pregona, pa je potrebno počakati. Kot je potrebno počakati na različne bojevnike in bojevnice proti sovražnemu govoru. Do danes kaj podobnega iz njihovih logov še ni slišati.

O tem, kaj si je na Twitterju privoščil Jure Mastnak, športni novinar in komik, zaposlen na RTV Slovenija, piše Donko, zato mi tega ne bomo v celoti ponavljali. Je pa Jure Mastnak potem, ko je ugotovil, da je s svojim seksističnim namigovanjem na brutalno posilstvo grobo posegel v osebno svobodo Norme Korošec, umazani tvit izbrisal in zapisal: “Norma, oprosti. Včasih imam dolg, grd jezik in kakšna mi tudi uide. Kdor se rad veliko šali, tudi greši.” Žal Mastnak, ki je tudi medijska oseba, ne razume, da pod svobodo govora ne sodi poniževanje človekove osebe, še posebej občutljivi pa bi moral biti do vsakega poskusa spolnega poniževanja žensk. Vendar ni problem samo Jure Mastnak, tudi njegovo opravičilo ni ustrezno, saj so njegovemu zapisu na Twitterju z nesramnimi in perverznimi zapisi sledili še drugi pisci.

Norma Korošec je za spletni portal Nova24TV povedala naslednje: “Sem zelo prizadeta in počutim se ponižano. Misli mi begajo, že cel dan sem zaprta v stanovanju, ves čas se nezavedno oziram naokrog, če je kje kakšna nevarnost, saj je moj občutek varnosti porušen. Kmalu po referendumu  v decembru 2015 sem imela podobno grozljivo izkušnjo, ki se je končala pred nekaj meseci na sodišču s pogojno obsodbo zalezovalca. Končno sem malo prišla k sebi in doživim ta seksističen napad z namigovanjem na brutalno posilstvo. To me je zopet zlomilo in zelo prizadelo. Boli tudi dejstvo, da gre pri današnji zgodbi za izpostavljeno medijsko osebnost, ki ima samo na Twitterju preko 2.000 sledilcev, kot imitatorja na Radiu Ga ga pa ga pozna tudi mnogo širša publika. Posebej prizadelo me je tudi njegovo “opravičilo”, s katerim želi svoj grozljiv zapis prikazati kot neuspelo šalo. Nedopustno se mi zdi, da se vrh RTV še ni odzval. Pričakujem, da bodo ravnanje svojega novinarja najostreje obsodili in ga odpustili. O dogodku je bila obveščena tudi policija. V posvetu z odvetnikom pa bom razmislila, kako lahko podobna poniževalna ustrahovanja v bodoče preprečim.

V arhivu Časnika hranimo prispevek, v katerem je žrtev zgoraj omenjenega Mastnakovega brutalnega spolnega napada celovito predstavljena. Prebrali boste lahko, da je Norma Korošec povsem običajno dekle, ki jo od statističnega povprečja morda loči le dejstvo, da je odraščala brez očeta. Nič takšnega, boste dejali, kdo navsezadnje danes očeta sploh potrebuje. Norma misli, da ga, in, naivno-sramežljivem karakterju navkljub, se je to spoznanje odločila zaupati vsej Sloveniji. Ne iz egoizma, ampak želje, da očetovstva ne bi bili prikrajšani najšibkejši člani naše družbe – otroci, kakršna je bila nekoč sama.

Več lahko preberete TUKAJ.