Film Spotlight – V žarišču spodbuja transparentnost v Cerkvi

Tudi Vatikan je pohvalil film Spotlight – V žarišču, ki je dobil oskarja za najboljši film. Gre za zgodbo o novinarjih časopisa Boston Globe, ki razkrivajo spolne zlorabe katoliških duhovnikov. Vatikanski časopis L’Osservatore Romano poudarja, da film ni protikatoliški. Član vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, p. Hans Zollner, je dejal, da film daje še večji zagon njihovemu delu za preprečevanje zlorab. Nekdanji tožilec na Kongregaciji za nauk vere, ki se je 10 let ukvarjal s primeri zlorab, pa ogled filma priporoča vsem. Pravi, da bi ga moral videti vsak škof in kardinal.

Vatikanski časopis L’Osservatore Romano poudarja, da film ni protikatoliški, saj uspe dati glas tesnobi in globoki bolečini vernikov ob odkritju teh grozljivih primerov. Dodaja, da so otroci žrtve zlorab tudi v družinah, športnih centrih in šolah ter da pedofilske pošasti niso izključno tisti, ki nosijo talar. Pedofilija ne izhaja nujno iz zaobljube čistosti. Je pa jasno, še piše L’Osservatore Romano, da se je v Cerkvi preveč ljudi bolj obremenjevalo s podobo ustanove kot težo dejanja. Član producentske ekipe Michael Sugar je na podelitvi oskarjev dejal: »Papež Frančišek, čas je, da zaščitimo otroke in povrnemo vero.” Vatikanski časopis poudarja, da je treba ta poziv vzeti kot pozitivno znamenje, da namreč še obstaja zaupanje v ustanovo, zaupanje v papeža, ki nadaljuje čiščenje, ki ga je začel že njegov predhodnik kot kardinal. Še vedno obstaja zaupanje v vero, ki si prizadeva za obrambo žrtev, zaščito nedolžnih.

Zapisala Marta Jerebič. Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.