Radio Ognjišče, F. Rode: Sovraštvo so zasejali komunisti in porušili temelje narodne enotnosti

V Šentjoštu nad Horjulom je ob župnijski cerkvi sv. Janeza Evangelista, kapeli mučencev ter pred kapelo potekala slovesnost z naslovom “Slovenija – praznujemo s teboj!” Sveto mašo je daroval kardinal Franc Rode. V nagovoru je dejal, da so komunisti v Sloveniji zasejali sovraštvo, s tem pa porušili temelje narodne enotnosti.

Po maši je bil kulturni program podelitev Ehrlichovih medalj in priznanj. Slavnostni govornik je bil predsednik Nove Slovenske zaveze Peter Sušnik. V cerkvi sv. Jošta pa je na ogled razstava “STOP, cenzura”, avtorice Helene Janežič iz Narodne in univerzitetne knjižnice.

Kardinal Rode je v pridigi med drugim poudaril, da so totalitarni sistemi zavrgli sporočilo evangelija, da je „moj bližnji vsak človek, posebej človek v stiski“. „Pri nas so to sovraštvo zasejali komunisti in s tem zrušili temelje narodne enotnosti in možnega sožitja. Kidrič, Kardelj in drugi komunistični voditelji so bili polni prezira do nasprotnikov, ki naj bi bili ničvredna raja ogabnih, strahopetnih in podlih izdajalcev. To sovraštvo se je s partijskega vrha širilo med preproste partizane in jih zastrupljalo.“

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.