R. Pirnat, PlanetSiol: O nagradah odloča upravni odbor

Prah, ki ga je dvignila odločitev upravnega odbora Prešernovega sklada, da letošnjo nagrado Prešernovega sklada prejme dokumentarni film Jožeta Možine Pedro Opeka, dober prijatelj, se še kar ni polegel. Je odločitev politična, je upravni odbor upošteval zakon o Prešernovi nagradi, kaj pomeni odstop komisije za scenske umetnosti?

Pravnik Rajko Pirnat odločitev upravnega odbora o podelitvi nagrade sklada mimo mnenja komisije sicer ocenjuje za nenavadno, ne pa tudi za nezakonito. “Še enkrat pa poudarjam odgovornost upravnega odbora sklada, ki mora biti prepričljiv v svojih obrazložitvah,” pravi Pirnat.

Kaj pravno pomeni zaplet med upravnim odborom Prešernovega sklada in strokovno komisijo, ki se ne strinja, da nagrado sklada prejme dokumentarni film Pedro Opeka, dobri prijatelj?
Predvsem mislim, da je upravni odbor Prešernovega sklada tisti organ, ki odloči o podelitvi Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, strokovne komisije pa so samo delovna telesa, ki dajejo mnenja.

Po mojem prepričanju niti iz zakona niti iz statuta Prešernovega sklada ne izhaja, da je upravni odbor v pravnem smislu vezan na mnenje komisije. To velja za dve smeri: ni vezan v tem, da ne bi mogel izbrati drugega kandidata, kot ga je komisija, in ni vezan v tem, da lahko odloči vsebinsko samo tako, kot so odločile komisije.

Zakaj?
Ker zakonske dikcije odloči na podlagi ni mogoče razlagati tako, da to pomeni, da je upravni odbor vezan na mnenje. Izraz mnenje namreč uporablja zakon. Mislim, da je to vsa zgodba. Odgovornost upravnega odbora je, da po svojem prepričanju presodi o umetniških kakovostih in o tem, komu je treba podeliti nagrado, se pa strinjam, da je nekoliko nenavadno, da upravni odbor odloči drugače, kot je predlog komisije.

Komisije bi morale dati mnenje o vseh predlogih, ki so poslani v izbor za Prešernovo nagrado. Na podlagi teh mnenj pa upravni odbor odloči, kar po mojem razumevanju ne pomeni, da je vezan na nek konkreten predlog. Iz zakona namreč ne izhaja, da bi bilo mogoče mnenje komisije razlagati kot obvezno za upravni odbor.

Pravite, da je razlika med mnenjem in predlogom, če bi zakon namesto mnenja uporabljal ta izraz. Kakšna?
Predlog pomeni, da je organ, ki odloča, nanj praviloma vezan. Mnenje pa je stališče, na katerega, tako velja v pravu, organ, ki odloča, ni vezan.

Več lahko preberete na PlanetSiol.