R. Pikon, Finance: Vrnitev revolucionarjev

V Slovenijo so se skupaj s predvolilno kampanjo vrnile tudi govorice v slogu »nihče ne bo pometal s Slovenijo« oziroma »tuja podjetja nam želijo ukrasti dobiček«. Govor je o priporočilih Bruslja in privatizaciji.

Najprej se lotimo privatizacije. Podjetja bi tujci kupili, ker želijo dobiček, je zadnjič na Studiu City povedal Karl Erjavec. Dodal je, da sam ne bi vsega prodal, Luke Koper ne bi nikoli, pa tudi o Telekomu Slovenije bi pošteno razmislil, ali bi ga prodal. Ker ima po njegovem neprecenljivo infrastrukturo. Pustimo zoprno podrobnost, da je Erjavec sodeloval v vladi, ki je Telekom Slovenije uvrstila na seznam za privatizacijo, izglasovali pa poslanci koalicije, v kateri je sodeloval Desus, to je pač težava, ki jo mora rešiti sam pri sebi. Bolj je zgrešena ta, da bodo tuji prevzemniki pobrali »naš« dobiček. Seveda ga bodo, saj bodo tudi plačali kupnino. Ker ima Telekom Slovenije 50 milijonov evrov dobička, državljani kot lastniki nimamo nižjih davkov. Tudi luknje v pokojninski blagajni z njim ne moremo zapolniti. Drži, nekaj dividend Telekom že plača državi, a tega dobička je za »nas« premalo. Je pa ta dobiček za podjetnike blizu upravam. Bolje gre državnim podjetjem, bolj privlačni bodo za prijateljske pijavke, ki jim bodo prodali storitve, ki jih ne potrebujejo. Tuje zasebne družbe storitev, ki jih ne potrebujejo, ne plačujejo. Vprašajte znance in prijatelje, ki delajo za tuje družbe, kako se imajo v službi. Ne bodite presenečeni, če vam povejo, da imajo svoje športno društvo, izobraževalne delavnice, team buildinge in podobno. Seveda, ker ne plačujejo pijavk, lahko več denarja namenijo zaposlenim. No, naivno bi bilo misliti, da to počnejo iz dobrote. To počnejo, ker razumejo, da zadovoljni zaposleni delajo bolje in da s tem tudi privlačijo boljše kadre. To je korporativna kultura Londona, Pariza in Amsterdama, ki je v Sloveniji še kako primanjkuje. Več tujega kapitala ni kolonizacija Slovenije, ampak prinaša več sreče, veselja in svobode ljudem.

Druga stvar, prav tako povezana z domnevno kolonizacijo Slovenije, pa so redna priporočila evropske komisije. Najprej, ta priporočila so pametna. Uravnotežen proračun, nižji davki in čim manj korupcije – to je nekaj, za kar bi si tako ali tako morali prizadevati. Ne, ker nam tako reče Bruselj, ampak ker bomo tako bogatejši. Ne, ker bi bili evropska kolonija, ampak ker smo skupaj z državami EU del enotnega trga, ki mora čim bolje delovati. Ne potrebujemo torej vlade, ki bi Slovenijo »osvobodila« Bruslja, potrebujemo tako vlado, ki priporočil iz Bruslja ne bo potrebovala – ker bo v Sloveniji vse tako super in bo zgled drugim evropskim državam.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.