R. Pikon, Finance: Se vas državni proračun ne tiče?

V prejšnji oddaji Tarča na RTV Slovenija so predstavili zgodbe o gasilcu, policistki in učitelju. Vsi zaslužijo zelo slabo, so potožili. Če ne bi dobivali dodatkov (za izmensko delo, nočno delo, delo v mrazu, izpostavljenost sevanju, razredništvo, deljeno delo… – izberite sami, cel kup jih je), bi zaslužili še manj. Pravzaprav bi komaj preživeli. Pokazali so tudi, kaj je prineslo varčevanje – nekateri policisti nosijo oguljene čevlje in nimajo niti za popravilo.

Sporočilo je bilo jasno: za varčevanje v javnem sektorju ni več prostora. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, zakaj je tako. Zato, ker vse od začetka krize nismo poskrbeli za uravnoteženje proračuna. To je vzrok za oguljene čevlje policistov in za premajhno število gasilcev. Varčevanje je bilo nujna posledica razsipnosti vseh slovenskih vlad. Ko boste v prihodnjih dneh brali o pogajanjih s sindikati javnega sektorja, pozabite na oguljene čevlje policistov. Če ne bomo uravnotežili odhodkov in prihodkov, bodo čevlji le še bolj oguljeni. In tudi sami ne boste imeli več za čevlje. Racionalno delo javnega sektorja ni le v interesu gospodarstva, ki ga financira, je tudi v interesu javnih uslužbencev, saj bo večja proračunska luknja pomenila večje reze. Dlje s temi odlašamo, globlji so. V Grčiji, na primer, so odlašali zelo dolgo.

Kaj se, medtem ko se politika in javni sektor pogajata o malenkostnem varčevanju, dogaja v zasebnem sektorju, v podjetjih? Neto plače so se v podjetjih nižale, da so ta lahko preživela. A odnos med državo in zaposlenim je ostal nespremenjen in nekako na ravni mafije. Država zaposlenim še vedno pobira pol plače, v zameno za to pa zanj opravlja neke storitve. Šestindvajsetletnemu študentu denimo pomaga kupiti kosilo v restavraciji v središču mesta. Hkrati ni denarja, da bi subvencionirali kosilo osnovnošolcu z brezposelnimi starši. Zmanjka tudi za medicinske operacije. Da zmanjka za pokojnine, čivkajo že vrabci.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.