R. Pikon, Finance: Nič nismo boljša država

Da nam vlada ob­­ljubi boljšo prihodnost in sočasno podpiše dokument, v katerem se ne zaveže k nobenim pomembnim spremembam, je enako kot pljunek v obraz.

»Smo boljša država kot pred letom dni,« smo iz ust Alenke Bratušek slišali na Valentinov petek. Približno eno leto je minilo in pet tisoč novih brezposelnih je več, odkar je prevzela vajeti države. Leto po tem je vladajoča koalicija podpisala tudi novo koalicijsko pogodbo. In ob podpisu streljala kozle. »Naš pogled je usmerjen v rast in prihodnost,« pravi Bratuškova, ki skoraj v isti sapi dodaja, da lahko nižje davke kar pozabimo. »Nadaljujemo konsolidacijo javnih financ,« se hvali, čeprav smo se v istem tednu zadolžili za 2,5 milijarde evrov.

Zakaj smo se zadolžili? Ja, ker imamo ravno toliko nekonsolidirane javne finance, da brez zadolževanja ne bi mogli izplačati pokojnin. Manjkala je le še krona, a ta je itak zapisana v koalicijski pogodbi: »Z ustvarjanjem novih delovnih mest, tudi s pomočjo državnih investicij, želimo srednjeročno doseči do 60 tisoč novih delovnih mest ter triodstotno letno gospodarsko rast.« Ne razumem skromnosti te vlade – zakaj ne 12-odstotne gospodarske rasti in 130 tisoč novih delovnih mest? Ali ne bi bila to boljša želja?

Politiki, nehajte vendar s to nesramnostjo. Pojdite raje na cesto in pljunite ljudem v obraz, kot pa da jim obljubljate triodstotno gospodarsko rast in 60 tisoč novih delovnih mest. Bodite iskreni in povejte, da bomo ob novih davkih, ki ste jih uvedli, lahko veseli že, če ne bo recesije. In da je na koncu itak skoraj najbolj pomembno, koliko slovenskih proizvodov bodo kupili v Nemčiji. Za gospodarsko rast in zaposlovanje pač poskrbijo podjetja, a tudi ta rastejo in zaposlujejo, ko imajo posel, nove kupce – ne pa iz milosti, ker je pač zdaj vlada rekla, da je to treba.

Več lahko preberete na Financah.