R. Pikon, Finance: Evropa nas ne bo rešila

Okrevanje v Evropi nam ne bo nič pomagalo, dokler se ne očistimo klientelizma.

Recesije v Španiji je konec. Indeks nemške borze DAX se približuje devet tisoč točkam, ki jih ni dosegel še nikoli v zgodovini. Prihodnje leto bodo gospodarsko rast dosegle vse evropske države razen Slovenije in Cipra. Skratka, države PIIGS okrevajo, bogati Nemčija in Avstrija sta čedalje bolj bogati, baltske države pa bodo rasle tako hitro, da jih bomo morda spet lahko imenovali tigri. Leto 2014 bo prijetno leto. Razen v Sloveniji.

Številni vas bodo želeli prepričati, da se bo gospodarska rast preselila tudi v Slovenijo. Mislim, da se hudo motijo. Seveda, dobro je, da se naši izvozni trgi krepijo. Vendar pa ti ne bodo rešili težav, zaradi katerih je Slovenija že zdaj v veliko hujši krizi kot druge države. To je predvsem gospodarsko-politično-bančna prepletenost, ko so podjetja najemala posojila pri državnih bankah, ker je bilo tako lažje – ker so tam nekoga poznala. Ker so delala posle z državnimi podjetji – ker je bilo to lažje kot tekmovati na trgu -, ker so tam nekoga poznala.

Zmagovalci tranzicije niso bila tista podjetja, ki so imela najboljši izdelek ali storitev za najboljšo ceno, ampak tista, katerih direktorji so poznali prave ljudi in hodili na kosila s politiki. Obstajajo tudi izjeme, ki so s svojimi izdelki oziroma storitvami osvojile svet, ampak jih je premalo.

Nekateri smo mislili, da bo kriza to pretrgala. Vendar na žalost ni. Ekonomist Maks Tajnikar, ki uživa velik ugled, še vedno govori, da Adria ni tu zato, da bi delala dobiček, ampak zato, da Slovenci lahko letimo. To je povedal na okrogli mizi, ki jo je organizirala stranka SD, ki trenutno uživa največjo podporo javnosti in katere predsednik Igor Lukšič je poleti trdil, da Slovenci financiramo nemški luksuz. Njihov simpatizer Franc Križanič, nekdanji finančni minister, še vedno trdi, da sta v Sloveniji nekje dve milijardi presežka – vendar menda na Financah tega ne razumemo. Bi jih pa radi videli.

Zakaj javnost take ekstremizme nagradi s široko podporo? Verjetno zaradi obupanosti, ker so ljudje tako brez denarja, da želijo verjeti iluziji, da sta morda res nekje Križaničevi dve milijardi evrov. Saj veste, »če si močno želim, se bo pa mogoče uresničilo«. Tudi v Grčiji je na zadnjih volitvah velik uspeh slavila ekstremistična Siriza, pred katero se je pravzaprav tresla vsa Evropa.

Več: Finance