R. Čakš, blog: Slovenija in gospodarska rast …

… pijani od šampanjca v zadnjem vagonu

»Objavljeni rezultati so tako presegli tudi najbolj optimistične napovedi o gospodarski aktivnosti v Sloveniji, kar potrjuje, da je vladi z ukrepi uspelo obrniti negativni trend v gospodarski aktivnosti.«

Kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek, 28. 2. 2014

»Naše gospodarstvo kot zadnje v EU ne bo raslo zaradi Alenke Bratušek, ampak kljub Alenki Bratušek.«

Tomaž Štih – Libertarec na twitterju, 28. 2. 2014

Medtem ko se ljudje držijo za glave in denarnice zaradi fiaska z davkom na nepremičnine, v vladni palači odpirajo šampanjce. Gospodarstvo se je v minulem letu skrčilo »samo« za 1,1%, zadnji kvartal pa je celo beležil rahlo gospodarsko rast. »Slovenija izstopa iz recesije,« je vehementno sporočila premierka in pribila, da ne razume vse glasnejših zahtev po odstopu vladne ekipe.

Prvi odzivi ljudstva kažejo, da navdušenja z Bratuškovo ne delijo. »A je že 1. april?«, »A recesija je prekinjena, popoldne pa bo spet naprej?« »Če je recesije konec potem pa res ne vem čemu novi davki!« »A ste se šli ”kreativno računovodstvo”?« se cinično odzivajo na spletu in dodajajo, da bo recesije konec, ko se bo to poznalo v denarnicah.

Ob takšnih razlikah dojemanja, kaj se pravzaprav s Slovenijo dogaja, se ni odveč vprašati, mar Alenka Bratušek živi v realnem svetu, državljani pa na Luni, ali je nemara obratno.

Morda se nam bo slika zbistrila poznavajoč stališče tretje stranke v postopku – predstavnikov gospodarstva. Ti nam istočasno postrežejo z nekaterimi drugimi podatki: brezposelnih je 130.000 ljudi, kar je največ v zadnjih 15 letih. Januarja je bilo med gospodarskimi družbami začetih 143 stečajev, kar je največ v zgodovini samostojne države. Cena zadolževanja je za Slovenijo relativno višja, kot v območju evra, država pa se je samo v letu dni po visokih obrestih zadolžila za 7,7 milijarde evrov, kar je skorajda na ravni enoletnega prihodka državnega proračuna.

A po drugi strani številke statističnega urada RS zagotovo ne lažejo; BDP se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2012 zvišal za 2,1 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa je bila ugotovljena ponovna rast BDP-ja po osmih zaporednih padcih.

Komu torej gredo zasluge prvih pozitivnih kazalcev v slovenski statistični gospodarski bilanci po dolgem času? Mar res ukrepom vlade, kot se hvali Bratuškova?

Več lahko preberete na blogu Kam greš?!