R. Čakš, Domovina: Verjamem v levičarje

Verjetno ste posumili, ko sem kritiziral Janšo, nato problematiziral Primca in ga nekoliko kasneje, na račun kritike NSi, povzdignil v talenta. Po zgornjem naslovu vam je dokončno jasno: uredniku Domovine se je bodisi zmešalo, bodisi ga je nastavila UDBA. Zdaj jezno robantite, da ste za takšen medij namenili svoje kavice ali celo kakšno kosilo.

Upam, da vendarle ni tako hudo. Ampak res verjamem v levičarje, tiste, ki imajo občutek za integriteto in jim je pomembno, da v tej državi ohranimo nivo kulture v sobivanju, ne glede na to, če pri tem drsi levim ali desnim.

Zdaj si verjetno mislite, o čem za vraga sploh nalagam in ugotavljate, da do sem nisem spisal še ničesar smiselnega.

Molk organov …

Nič čudnega, saj o stvareh, ki jih imam v mislih, ni poročal praktično noben osrednji medij. Pragmatično so molčali, si zadelali ušesa in oči ter tiho ignorirali v upanju, da ne bo nihče opazil. Povsem enako velja za politike, pristojne funkcionarje in predstavnike civilne družbe.

A nekateri smo vendarle zastrigli z ušesi in vsaj osebno me dvolična ignoranca zmoti do te mere, da ko naletim na tak primer, ga zlepa ne spustim iz rok.

Kaj so vam zamolčali …

V Programskem svetu RTV Slovenija po novem sedi človek, ki se je na Twitterju nestrpno izražal do članov ene izmed družbenih skupin, katere kot predstavnik gledalcev in poslušalcev javne hiše po svoje tudi zastopa.

Istospolno usmerjene ljudi je namreč v seriji tvitov zmerjal s »pi*** homoseksualnimi«, »krotami« in podobnimi izrazi.

Zagotovo se čudite, kako je takšnemu človeku v svet naše radiotelevizije uspelo priti skozi občutljivo sito medijev in nevladnih organizacij. Kako o njegovi neprimernosti niso poročali v TV Dnevniku, o kandidatovih izpadih nestrpnosti nista pisala Delo in Mladina in se niso oglasili varuhinja človekovih pravic, Mirovni inštitut ter bivša informacijska pooblaščenka.

Resnica je samo ena, za našo družbeno realnost žalostna in boleča. Programski svetnik Domen Savič se namreč z zgornjimi besedami v resnici ni nestrpno izražal do homoseksualcev, ampak do katoličanov. Oziroma “klerotalibanov”, kot jim pravi sam.

Zdaj vam je verjetno jasno. Takšne malenkosti se pač pri nas oprošča, sploh, če so posredi »naši«.

Odgovorni so seznanjeni …

Na Domovini tovrstnih dvojnih meril dežurnih varuhov strpnega govora in človekovih pravic nismo mogli kar prezreti. Zbrali smo Savičeve tvite, jih poslali na Mirovni inštitut in vsem koalicijskim članom mandatno-volilne komisije, ki so Saviča podprli.

Povprašali smo jih, po kakšnih kriterijih so glasovali za Domna Saviča, ali so bili seznanjeni z njegovimi navedenimi stališči in kako jih komentirajo.

Odgovorov nismo prejeli, s svetlo izjemo vodje poslancev SD Matjaža Hana, ki je tovrstna stališča obsodil ter odkrito priznal, da ob glasovanju o Saviču ni vedel ničesar.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.