R. Čakš, domovina.je: Zakaj mora premier Cerar Baričiču po krščansko pokazati vrata

»Vem, da me imate vsi vi iskreno radi. Ker vem, da smo vsi mi vzgojeni v krščanskem duhu in krščanski duh nas uči, da je treba človeka ljubiti.«

Zgornji citat ni, kot bi morda kdo pomislil, iztrgan iz navdihujočega govora misijonarja Opeke v Tivoliju, ampak iz odkrito posmehljive predstavitve kandidata za direktorja UKC Ljubljana Andreja Baričiča pred predstavniškim organom ustanovitelja – parlamentarnim odborom za zdravstvo.

Z besedami »tako žaljivega odnosa do poslank in poslancev še nisem videl v svoji karieri,« je njegov nastop pred izbranci ljudstva najbolje povzel podpredsednik vlade Republike Slovenije Dejan Židan.

Izven domačega konteksta se zdi pričujoč odnos kandidata za delovno mesto nepredstavljiv. Težko si je zamisliti, da bi s tovrstno cinično aroganco nekdo denimo odgovarjal na razgovoru za vodjo slovenske podružnice Microsofta.

Mislili bi si, da je človek bodisi popolnoma nor, bodisi pa akter v zrežirani farsi, ki ne pomeni nič in ne odloča o ničemer.

Muhe pacienta Baričiča

Ker lahko, zdravorazumskim pomislekom navkljub, norost pri pacientu Baričiču izključimo, se dozdeva, da je resnica bližje drugi domnevi. Človek se pač zaveda, da je vse skupaj zgolj formalizirana predstava za javnost, zagovor pred klovni brez besede in glasu za zadostitev navidezni demokratizaciji postopka.

Naj se sliši še tako bizarno, Baričič ima po svoje prav. Zakaj bi izgubljal čas za priprave, se trudil z gradivi in razlaganjem vizij, ko pa je vendar že vnaprej vse jasno, odločeno in zabetonirano z najtrdnejšim betonom.

Ta drži tako močno, da si izbranec elite na račun izbrancev ljudstva lahko privošči brezmejno aroganco, vzvišenost, žalitve in poniževanja.

Z malce lažne skromnosti bi lahko povedal stavek ali dva o tem, kako kani voditi klinični center, ob kavici še malo pokramljal z novinarji, čez teden dni gladko postal direktor in čez dober mesec pozabil, da je sploh kdaj sedel v tisti sobi.

A zakaj le, če se človek lahko v lastno veselje malo ponorčuje iz ljudi?!?

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.