R. Čakš. domovina.je: Tekma zvezd slovenske notranjepolitične telenovele

V Sloveniji nič novega. Ni še dve leti od volitev, pa se nevarno maje naslednja leva vlada. Takoj po novem letu se je Miro Cerar s svojo stranko znašel pod koordiniranim napadom.

Nasprotniki, katerih prispevek k svojem političnem uspehu premier ni znal ustrezno ovrednotiti, so izpraznili predale in proti njemu uporabili verjetno vse, kar imajo trenutno na voljo.

Dokler ta vihra ne mine, se splača udobno namestiti v mehak fotelj, grizljati kokice in popiti pivo ter si vsak dan ob sedmih zvečer ogledati nadaljevanje te notranjepolitične telenovele. Avtorski honorarji, dodatki za stalno pripravljenost, enormne sejnine in dvojni potni stroški, hrvaška telefonska potegavščina in zdaj še Erjavčevo podcenjujoče šloganje o premieru za eno leto … program je te dni res pisano zabaven.

V vladni hrbtenici poka

Kljub vsej grotesknosti tovrstnih zgodb so stvari precej bolj resne, kot se zdi na prvi pogled. Bolj ali manj je jasno, da smo se znašli sredi prelomnega trenutka, ko se lomi hrbtenica te vlade. Cilj interesnih skupin in lobijev sicer ni, da vlada pade, ampak da klinično mrtva deluje naprej kot šibka, razbita skupina posameznikov brez verodostojnosti in ugleda.

Imeti nemočno in paralizirano oblast so namreč mokre sanje oportunistov za nemoteno uveljavljanje njim lastnih interesov. V javnosti nekredibilen premier ali minister je najmočnejši adut za sindikalno izsiljevanje, spregled lukenj v zakonih, podpisovanje investicijskih, vzdrževalnih, svetovalnih, avtorskih in drugih pogodb, ohranitev državnih monopolov v gospodarstvu itd..

Strankarska preračunavanja

Ob lobijih na veliko špekulirajo tudi politični tekmeci v koaliciji in opoziciji. V tem trenutno prednjači ponižano-užaljena SD (Vebergate), ki se je ob vladnem soočenju z migrantsko problematiko in zahtevami podpornikov pravic istospolnih spretno potuhnila v medijsko neopaznost.

Še pred letom se je zdelo, da se čas tej tradicionalni levi stranki izteka ter da jo bo povozila prodornejša in drznejša Združena levica, a okoliščine so Socialnim demokratom resnično šle v prid. Združenolevičarji so prav ob zgornjih temah kot mladi telički nebrzdano ritali na vse strani in od sebe odvrnili mnoge starokomuniste, ki privilegije migrantov in homoseksualcev težko prebavljajo.

To je močno spodrezalo krila Združeni levici in volivci so se po začetnem navdušenju nad potentnimi mladci počasi začeli vračati k bolj preverjeni stari, a modrejši dami.

Ta čas nekoliko izgublja tudi DeSuS, vendar prekaljenega Erjavca to zagotovo ne skrbi. Ko bo treba, bo že oddelal svoje ter upokojenski stranki zagotovil njenih standardnih sedem+ odstotkov.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.