R. Čakš, domovina.je: Strah pred molitvijo ali kaj imajo Božji otroci z nacionalizmom, privatizacijo in neoliberalizmom

V Sloveniji razsaja strah, bolje rečeno, fobija. Beseda, ki se pri nas, skupaj z raznimi predponami, v dominantnem medijskem diskurzu večinoma pripisuje ljudem desnih vrednot.

Oni »nasprotujejo pravicam istospolnih,« zato so homofobi. Ne sprejemajo beguncev brezpogojno in odprtih rok, zato so ksenofobi. Izražajo pomisleke o gradnji džamije z denarjem sumljivega porekla, zato so islamofobi. Skratka, slovenski desničarji so, vsaj po prepričanju domačih levičarskih prosvetljenih intelektualcev, »fobi«, kakršnikoli že.

A ob spremljanju medijskega mainstreama vse bolj dobivam občutek, da je s to njihovo anti-fobijo nekaj hudo narobe. Bolje rečeno, iz antifobije vse bolj prerašča v nekakšno fobijo pred fobijo, ali krajše, fobofobijo. Ta strah je v posameznih primerih tako močan, da lahko skoraj že govorimo o težko prikriti agresivni anksioznosti.

Pretiravam? Poglejmo spodnji primer.

Včeraj sem si po prejetem namigu odvrtel kultno oddajo 1. programa Radia Slovenija Studio ob 17h. V tisti uri so štiri dame odmevnih strokovnih nazivov soglasno zagovarjale ustavno pravico do »svobodnega odločanja o rojstvu otrok« in si obenem neskromno pripisovale zasluge, da je ta »svoboščina« po osamosvojitvi ostala zapisana v vrhovni pravni akt države.

Vse lepo in prav, Ustavo se spoštuje, če se z njo strinjamo ali ne. Prav tako nacionalni radio z mnenjsko harmoničnim izborom sogovornic ni presenetil, saj navsezadnje vemo, koliko je tam ura, četudi je ne napovejo.

Presenetila pa je bujna domišljija, s katero so zbrane doktorice skupini posameznikov, ki pred ljubljansko porodnišnico molijo za pravice nerojenih otrok … pripisovale lastnosti družbeno nevarnih aktivistov.

Strokovna diagnoza

Prezamudno bi bilo navajati vse uporabljene izraze, zadostoval bo uvodni citat gostje dr. Metke Mencin-Čeplak: »gre za poskus, da se odpre novo polje političnih bojev, na katerih se nasprotniki pravice do abortusa počutijo varne … (ob dobljenih referendumih) jim dodatno samozavest daje vzpenjajoči se nacionalizem, vsi poskusi rekonstrukcije javnih podsistemov, težnje po privatizaciji zdravstva ter neoliberalna ideologija vitke države.«

Priznam, da bi bil, neveden, ob tovrstni analizi spoštovane doktorice sociologije kar prestrašen. Pred porodnišnico se torej s ciljem rušenja javnih sistemov politično borijo samozavestni nacionalisti, goreči zagovorniki privatizacije in neoliberalne ideologije vitke države (?!?).

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.