R. Čakš, domovina.je: Politika med javnim in zasebnim šolstvom – za ideologijo gre, butelj!

Sto petnajst dni je preteklo od poteka roka Ustavnega sodišča, v katerem bi vlada Mira Cerarja morala odpraviti diskriminacijo otrok v zasebnih osnovnih šolah pri financiranju javno veljavnega programa, ki ga te izvajajo.

Pustimo ob strani ironijo, da oblast pod vodstvom ustavnega pravnika na škodo svojih državljanov namerno krši lastno ustavo, obenem pa od njih zahteva spoštovanje pravne države. V oči namreč bode sprenevedanje (lahko bi se reklo tudi hinavščina) deklariranega etika Mira Cerarja, ki najprej na obisku v Zavodu sv. Stanislava o zasebnem šolstvu govori z izbranimi besedami ter obljublja takojšnjo uveljavitev odločbe US, nato pa predlaga zakon, ki do njega izžareva težko prikrito nasprotovanje, če ne celo sovražnost.

Za kaj gre?

Ministrstvo za šolstvo je pripravilo novelo zakona, ki formalno sicer sledi odločbi US o izenačitvi financiranja javno veljavnega programa državnih in zasebnih šol, obenem pa do slednjih uvaja težko predstavljive nove zahteve.

Denimo pravico do odločanja ali šola »bogati šolski prostor« in če »dopolnjuje javni šolski sistem«, prepoveduje financiranje nadstandarda s šolninami in, najbolj bizarno, pridržuje si pravico odločanja ali je ravnatelj primeren za vodenje zasebne šole ali ne.

Zamislite si, da bi denimo država v zakonu, ki ureja pravico do brezplačnega prevoza učencev, živečih več kot 4 kilometre od osnovne šole, vnesla določilo, da ima pristojni državni ali občinski organ pravico do potrjevanja direktorja podjetja, ki te prevoze zagotavlja. Nepredstavljiva neumnost, ki nikakor ni naključna.

S podrobnostmi se seznanite na tej povezavi, ampak bistvo vsega je sporočilo države zasebni ponudbi v šolstvu, da je dobrodošla le z odnosom pravoverne podreditve.

Zakaj takšen odpor do zasebne pobude v vzgojno-izobraževalnem procesu?

Dominantna politika in mediji so v minulih desetletjih uspešno prepričali ljudi, da je zasebno šolstvo nekaj škodljivega in zato se njegovega širjenja ne sme dopustiti, vsaj ne za davkoplačevalski denar. Pri tem pa se jim nikoli ni zdelo vredno utemeljeno pojasniti, zakaj se ga je treba tako bati. V prid širjenju strahu se praviloma opirajo na pavšalne trditve, da bo slednje povzročalo neenakost med otroci in škodovalo javnemu (državnemu) šolskemu sistemu.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.