R. Čakš, Domovina: Antimigrantski volilni ples in nemoč slovenske desnice

Minule dni je nepoznavalce in zmerne optimiste presenetil volilni uspeh antimigrantsko usmerjene desne populistične stranke Alternativa za Nemčijo, ki je na deželnih volitvah v Mecklenburg-Predpomorjansko dobila kar 21 % odstotkov glasov ter prehitela CDU Angele Merkel v njenem domačem okraju.

Sporočilo je jasno in znano že nekaj časa; ljudje, ne samo v Nemčiji, ampak tudi drugod po EU, ne podpirajo migrantske avtoceste brez omejitev in policijskega nadzora iz Afrike in Bližnjega vzhoda v Evropo. In ker jim zmerne levo-desne stranke ne zmorejo ponuditi učinkovitih rešitev, se vse bolj zatekajo k ekstremom na obeh straneh političnega spektra.

Še najmanjšo težavo pri tem predstavlja odnos vzpenjajočih se populistov do beguncev in migrantov. Veliko bolj skrbijo njihova druga stališča, v katerih se ujameta levi in desni ekstremizem: evroskepticizem, nasprotovanje NATO in simpatiziranje z Rusijo, zagovarjanje močne države z državnim lastništvom podjetij ter zavračanje uravnotežene proračunske politike.

Ob nadaljevanju volilnih trendov in vzrokov zanje je namreč povsem realno ogrožena prihodnost Evropske unije kot jo poznamo; te okorno stokajoče dementne starke, ki pozablja na lastno zgodovinsko tradicijo in kulturno identiteto ter sama pri sebi ne zmore razčistiti, kaj bi sploh rada.

Zato je praktično nujno, da zmerne stranke desne in leve sredine kar se da hitro poiščejo odgovore na pereča vprašanja, ki mučijo državljane ter v skladu z njimi ukrepajo prepričljivo in odločno.

Katera so na mizi, je bolj ali manj znano: teroristična grožnja, migrantski pritisk, grozeči demografski kolaps, delovna mesta, pokojnine …

Pri iskanju rešitev je ključna opora na grško-rimsko, predvsem pa krščansko tradicijo Evrope. To so vrednote, za katere bi se evropski voditelji morali postaviti odločno in brezkompromisno, saj tisti, ki jim sedaj odrekajo podporo, prav to od njih pričakujejo.

Prvi zgled temu bi morala ponuditi prva dama Evrope, Angela Merkel. Zvezne volitve v Nemčiji prihodnje leto bodo v tem pogledu pomembne za celotno Unijo.

Več lahko preberete na domovina.je.