Priprave na beatifikacijo

Prvega maja bo papež Janez Pavel II. razglašen za blaženega. Slovesnost bo potekala v Rimu, v baziliki sv. Petra, kamor bo preneseno tudi telo pokojnega priljubljenega papeža. Slovesnost bo vodil papež Benedikt XVI. Dan beatifikacije, teden dni po Veliki noči, ni slučajno izbran, temveč je na ta dan papež Woityla uvedel praznik Božjega usmiljenja. Na slovesnosti se pričakuje več kot milijon navzočih.

Odločilna za beatifikacijo Janeza Paula II za blaženega je bila čudežna ozdravitev redovnice Marie Simon-Pierre Normand, kar so potrdili 11. januarja letos v Vatikanu  kardinali in škofi iz Kongregacije za zadeve svetnikov. Odločitev o beatifikaciji so mnogi sprejeli z navdušenjem, posebno še kardinal Stanislaw Dziwisz, bivši papežev tajnik.

V dobro Slovenije

Ob tem slavnostnem dogodku se bodo mnogi najbrž vprašali o njegovem delu, poslanstvu in liku. Janez Pavel II. je eden najzaslužnejših, če ne najbolj zaslužen, za priznanje naše neodvisnosti. Dovolj zgodaj je uvidel pot sprememb, na kateri so se znašle države podirajočega se socialističnega sistema. Tako se je tudi osebno večkrat angažiral v osamosvojitvenem procesu Slovenije, o čemer priča tudi pismena korespodenca pred osamosvojitvijo naše države. Hudomušno rečeno – če si že zasluži postati blaženi, si to zasluži, že zaradi prispevka v procesu osamosvajanja oz. priznanja Slovenije. Resnici na ljubo so mnenja o papežu Woittyli različna. Med njimi so žal taka, ki njegov lik in delo vidijo bolj v negativni luči. Ljudje imajo sicer pravico izražati svoje mnenje, vendar zgodovinska dejstva pričajo o njegovi nesporni vlogi, ki jo je imel v procesu demokratizacije in osvobajanja ljudi izpod jarma totalitarističnih režimov. Pomagati ljudem k svobodi, pa ni politično dejanje, temveč predvsem moralno in priča o veliki kulturi njegovega srca. Zato je dobro in hvaležno, da se ga pri nas spominjamo in mu naklonimo spoštovanje, ki si ga je nedvomno zaslužil.

Vse je pripravljeno

V Rimu je že sedaj vse pripravljeno za veliki dogodek. Vsak četrtek se v poljski cerkvi sv. Stanislava v Rimu zbirajo verniki vsega sveta, ki lahko slišijo posnetke pridig Janeza Pavla II. Organizatorji zanikajo informacije, da se bodo prodajale vstopnice za Trg sv. Petra, kjer se bo odvijala slovesnost. V bližini glavnega vatikanskega trga bodo postavljena velika video platna za spremljavo beatifikacije. Program slovesnosti bo trajal polne tri dni, od 30. aprila do 2. maja. Končal pa se bo z mašo zahvalnico, ki jo bo vodil državni tajnik Svetega Sedeža kardinal Tarciasio Bertone, eden najožjih sodelavcev sedanjega papeža.

Rimske mestne oblasti pravijo, da so glavne priprave že zaključene in da ne bo težav z nastanitvijo velikega števila ljudi. Čeprav so se hoteli zaradi velikega povpraševanja podražili, je še vedno 20 odstotkov kapacitet prostih. Na voljo pa so še alternativne prenočitvene zmogljivosti kot so šole, športne dvorane in cerkveni objekti.

Finančne projekcije kažejo, da bodo stroški organizacije znašali več kot milijon evrov, da pa bodo stroški mesta Rima večji od 70 milijonov evrov, vendar bo mesto tudi zaslužilo, zato bodo končne bilance znane šele koncem maja.

Stalno se ga spominjam v molitvi   

Za grob Janeza Pavla II. je izbrana idealna lokacija – bazilika sv. Patra. Grobnica bo v sklopu enega od oltarjev. Tako se bodo papeža lahko spominjali in se mu priklonili mnogi obiskovalci bazilike. Njegov grob bo blizu tudi papežu Benediktu XVI., ki je dejal, da se ga stalno spominja v molitvi. Na grobu papeža Woityle bo preprosta marmorna plošča z napisom »Beatus Ioannes Paulus II.«.

Foto: Quoteunquotenz