Preprečiti črpanje letošnjega proračuna za drugi tir

Drage Slovenke in Slovenci, državljanke in državljani,

Do četrtka 22. junija so pred nami zadnji dnevi zbiranja podpisov za referendum, proti zakonu s katerim nam hoče vlada Mira Cerarja:

1. Ukrasti najmanj 1,5 milijarde evrov in to tako, da bo prek obvodnega podjetja 2TDK v obdobju 45 let delila bajne prihodke od cestnih taks in luških pristojbin med peščico privilegiranih menedžerjev in na njih priklopljenih izbrancev – politikov, sodnikov in tožilcev njihovih uradnikov ter njihovih medijskih zaščitnikov in njihovih materialno odvisnih somišljenikov in svojcev. Skratka gre za novo kasto privilegirancev, ki se prisesava na denar davkoplačevalcev.

2. Vladni tir poteka po trasi, ki je bila izsiljena od Italijanov, umeščena je nerazumno in je takšna, da bi služila priklopu Tržaške luke na slovenske železnice, ni pa umeščena v interesu luke Koper ter slovenskega Krasa, Obale in vse Slovenije. Po vladni varianti bo izgradnja dvojnega tira trajala 2 x 7 to je 14 let in je najdražja možna. Nedopustno draga in dolgotrajna izgradnja pa je sredstvo za desetletja izčrpavanja davkoplačevalcev.

3. Zahtevamo, da se nova proga Divača Koper zgradi čim prej, to je v 4 letih, sicer nas bodo Avstrijci z navezavo na Trst prehiteli. Zahtevamo tudi, da se dvojni tir gradi prek mednarodnega javnega razpisa in se izbere najboljšega in najhitrejšega ponudnika z ustreznimi garancijami, izbira trase pa se izvede ponovno – pošteno in po enakih kriterijih za vse. Primer Magne demantira izgovore, da nova umestitev v prostor ni možna, ker bi terjala preveč časa.

4. Evropski denar porabimo za številne druge projekte, progo Divača Koper pa zgradimo z domačim kapitalom in domačim znanjem. Kapitala je dovolj v Sloveniji. Ne dovolimo, da Cerar in njegovi razprodajo državo in njene strateške prednosti Madžarom in drugim zalednim državam.

Državljanke in državljani.

Naredimo v tem tednu skupaj še en korak do referenduma, ki bo ustavil pohlep in izčrpavanje slovenskega gospodarstva in njenih državljanov. Povabimo prijatelje, znance in naše sorodnike, da se tudi oni odločijo in oddajo podpisano zahtevo za referendum. Tako bomo lahko zbrali preko 50.000 podpisov, ter skupaj dokazali, da smo v tej zahtevi močni in neomajni.

Ne dovolimo, da vlada Mira Cerarja s predragimi projekti  zmanjšuje pokojnine, zdravstveno in socialno varnost ter onemogoča razvoj in celo zanemarja zunanjo in notranjo varnost državljanov.

Obstojajo mnogo boljše rešitve za pospešeno izgradnjo dvotirne proge Koper – Divača, vse so bistveno cenejše in okoljsko manj agresivne od vladinega super dragega projekta.

Zahtevamo, da strokovnjaki, ki so že porabili 50 milijonov evrov, delajo za javno dobro, ne po naročilu politikov in v njihovo zasebno korist.

Zaradi tega podpišimo podporo za referendum in preprečimo, da nam še letos ukradejo z našimi davki težko prigaran in vplačan denar. Povejmo jim, da so nam pokradli dovolj, da je 2 tir kaplja čez rob in da se iz nas davkoplačevalcev nobena vlada ne bo več smela delati norca.

Dokažimo skratka, da lahko zberemo 50.000 podpisov, ker hočemo državo za Slovenijo in njene prebivalce, ne Slovenijo za privilegirance.

Dovolj je bilo izkoriščanja človeka po človeku in dovolj nam je mask demokracije, ki bodo s tem projektom in ljudskim plebiscitom proti njemu, dokončno padle. Oddajmo torej svoj podpis za Slovenijo in njeno prihodnost !