Prejeli smo: Za razpolitizacijo sodnega postopka v zadevi Patria

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Izjava o razpolitizaciji sodnega postopka v zadevi Patria

Učitelji, člani Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), se pridružujemo mnogim posameznikom in združenjem, ki pozivajo Vrhovno sodišče k razpolitizaciji sodnega postopka v zadevi Patria.

Učitelji se zavzemamo za pravno, pravično in etično družbo. Mlade uvajamo v demokratično družbo, katere bistveni del je pravna država, pri čemer je sodna oblast ločena od zakonodajne in izvršne. Ne moremo se znebiti vtisa, da je sodni proces zoper Janeza Janšo o zadevi Patria politično motiviran, ker sovpada z volitvami, sodba pa je izrečena na indicih in ne na dokazih. Ne moremo pristati na zlorabo sodnega sistema v politične namene, saj je to za demokracijo nedopustno, ugled države pa je zaradi tega resno načet.

Volitve, ki so pred vrati, imajo že pečat nedemokratičnosti, zato pozivamo Vrhovno sodišče, naj se odzove na pozive stroke in javnosti ter takoj ustrezno ukrepa o zadevi Janez Janša, da bo v času volitev na prostosti. Sodimo, da je za ugled države in legitimnost volitev to nujni pogoj, sodni postopki pa naj tečejo v normalnih procesih, ne kontaminirano s političnimi interesi.

Učitelji, ki smo soodgovorni za vzgojo in izobraževanje mladih, opozarjamo na krivico, ki se je zgodila Janezu Janši in se čutimo dolžni, da se nanjo javno odzovemo, saj kot temeljne vrednote demokracije zagovarjamo svobodo, spoštovanje, pravičnost in zakonitost.

Predsednik strokovnega sveta DKPS
mag. Albin Vrabič

Predsednica DKPS
Marija Žabjek

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.