Prejeli smo: Vlada ne drži obljube glede vinjet za velike družine

Foto: zurnal24.si.
Foto: zurnal24.si.

Vlada kljub svoji obljubi, da bo zagotovila sistemsko rešitev za to, da velike družine, družine z otroki s posebnimi potrebami in invalidi, ki za svoje vsakodnevno življenje potrebujejo kombije, za vinjeto za svoj kombi ne bodo plačevali več, kot bi plačali za vinjeto za osebni avto, tega do danes ni naredila.

Zato smo v Družinski pobudi in Civilni iniciativi za družino in pravice otrok nanjo naslovili spodnji dopis, s katerim smo jo opozorili na problem, predlagali, da se trenutna rešitev, ki velja za leto 2014, podaljša še za leto 2015 in čim prej poišče sistemska rešitev.

———–

Spoštovani gospod predsednik vlade, dr. Miro Cerar, spoštovani ministrice in ministri!

Vlada je 29.9.2014 sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini, v kateri je spremenila ceno tedenske in mesečne vinjete za cestninski razred B2 in ohranila ceno letne vinjete za ta razred v dvakratnem znesku vinjete za osebna vozila.

V družinskih organizacijah se zavedamo in razumemo, da zasedate najodgovornejše položaje v zelo težkih časih in da ste komaj začeli delati, tako da vam kakšna stvar lahko tudi »uide«.

Zato vas želimo opozoriti na dejstvo, da taka ureditev za družine z več otroki, invalide, družine z otrokom s posebnimi potrebami, ki za svoj družinski avto potrebujejo kombi, pomeni nesorazmerno veliko obremenitev in diskriminacijo v primerjavi z uporabniki avtocest, ki lahko enako raven kakovosti prevoza dosežejo z osebnim avtom in plačajo polovico manjši znesek.

Ob rezultatu ene izmed najnovejših mednarodnih demografskih raziskav (glej Finance 15.10.2014), ki ugotavlja, da ima Slovenija tako nizko rodnost, da to že povzroča zniževanje blaginje njenega prebivalstva, in naši državi izrecno priporoča sprejem ukrepov za spodbujanje rodnosti, je tako nepotrebno obremenjevanje velikih družin povsem neprimerno in neodgovorno.

Lani smo družinske organizacije z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor dosegle dogovor, po katerem so prej našteti uporabniki kombijev lahko v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije uveljavljali povračilo razlike do cene vinjete za osebni avto.

Predstavniki vlade so takrat zagotovili, da bodo tekom leta našli sistemsko rešitev tega problema, kar se ni uresničilo. Lepa, vendar žal zamujena, priložnost za tako rešitev je bila ob sprejemanju Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, a je vlada takrat naš predlog zavrnila z obljubo, da bo pripravila svojega. To se do danes ni zgodilo. Tako smo se spet znašli v časovni stiski in brez sistemske rešitve, vinjete za leto 2015 pa bodo čez dober mesec začele veljati.

Zato vam predlagamo in vas prosimo, da rešitev, ki velja v letu 2014, v sodelovanju z DARS podaljšate tudi v leto 2015 in to čim prej predstavite javnosti.

Istočasno vas prosimo, da bi se čim prej sestali in poiskali sprejemljivo sistemsko rešitev.

Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude,
Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.