Prejeli smo: Usodna domišljavost predsednika vlade

Foto: Novi glas.

Ob drugem glasovanju v Državnem zboru se je ponovno pokazalo, kako siromašni so razlogi za nepotrebno koruptiven in tehnično popolnoma neprimeren projekt enojni drugi tir oziroma zakon o njem.

Razprave koalicijskih poslancev in njihove »utemeljitve« so samo dokaz več, kje je zbrana inteligenca, narodova smetana tako rekoč. Kdorkoli posluša večinoma odlično argumentirane izjave kritikov iz opozicije in civilne družbe in diskusije z DS in jih primerja z diskusijami koalicijskih poslancev, bo brez težav oddal glas za referendum proti vladnemu zakonu o drugem tiru.

Ampak problem niso samo poslušni, nekritični in povsem neavtonomni poslanci. Nenadoma je postal problem sam predsednik vlade, ki ob pomanjkanju argumentov, želi diskreditirati pobude državljanov z nekdanjim jezikom »avandgarde«, češ da drugi zaviramo razvoj, kar dokazuje, da on ne verjame, da so državljani – mali ljudje, lahko pametni, da so razvojno usmerjeni, da jim je za napredek in  bi radi delali za dobro države Slovenije.

Očitno je po tej logiki lahko tak samo on – ustavni pravnik, ki zdaj poudarja, da bo Slovenija z razmislekom o 27 km dolgem železniškim tiru razvojno zaostala. Pri tem deklamira naučene fraze o projektu, ki je tehnično neprimeren, zastarel, postal je dvakrat preplačan in v celoti ignorira potrebe lokalnega prebivalstva. Ta projekt odslikava nesposobnost vlade za soočanje s kakršnokoli kritiko, predvsem pa odraža neizmerno željo predsednika vlade po velikih predvolilnih učinkih prve lopate za vsako ceno – ki naj bi simbolizirala začetek izvajanja povsem nezrelega in nedodelanega projekta.

Poslanci koalicije, ki večinoma nimajo nobenih strokovnih znanj o projektiranju, nas državljane posiljujejo, da projekt spremembe iz enotirne proge v dvotirno progo zlahka izvedejo takoj. Po logiki: če ima kdo gradbeno dovoljenje za postavitev hiše na svoji parceli, jo lahko sedaj v času Cerarjeve vlade začne graditi kar na drugi parceli. Najbolje je, da je ta druga parcela državna, pogoj  je le, da so  udeleženci tovrstnega voluntarizma in diletantizma člani SMC. Voluntarizem predsednika vlade, sicer ustavnega pravnika, je v tem primeru v celoti razgaljen.

Referendumska kampanja, ki jo že težko pričakujemo, bo vsekakor odlična priložnost za soočenje, razvojnih konceptov Slovenije.  Če  kulture dialoga in soočenja mnenj ne bo, pa bomo uporabili vsa sredstva javnega obveščanja in druge načine sporočanja resnice prebujenim državljanom. Krog slednjih se vedno bolj širi, kar pomeni, da DavkoPlačevalciSeNeDamo ni samo ime društva in geslo za akcijo, ampak je kaplja čez rob  dosedanjega pristajanja na skrajšane postopke, zavračanje alternativ, razsipavanje denarja, netransparentnost in pomanjkanje idej in večnega hitenja, ki »opravičuje« politiko izvršenih dejstev. Resnično skrb za razvoj Slovenije, namesto usodne domišljavosti premiera in ponižujočega zavračanja  argumentov s strani vladne koalicije, očitno to predvolilno norost ustavimo le referendumsko prebujeni državljani.

Razvojno blokado ne bo povzročilo naše nasprotovanje vladnemu zakonu o drugem tiru, ampak prav vztrajanje na tem zakonu. Vlada si je z zakonom zgolj ustvarila priložnost, da s predvolilnim manevrom 2 tira »rešuje« lastno preživetje, ne pa razvoj Slovenije. Gospod predsednik vlade, bodite pošteni in bodite etični: pripravljeni smo na evaluacijo vseh variant in pošteno medsebojno soočenje njenih avtorjev. Vključno z vašim soočenjem s prebujenimi  državljani, ki ste jih pred 3 leti  pred volitvami dajali za zgled in klicali po njihovem angažmaju. Zdaj imate kar ste želeli.

Vili Kovačič, Ljubljana