Prejeli smo: Sanirajte Brezarjevo brezno

Foto: Wikipedija.
Foto: Wikipedija.

Titova komunistična oblast je konec maja leta 1945 v Brezarjevem breznu pri Podutiku (Mestna občina Ljubljana) pomorila prek 800 ljudi. Razpadajoča trupla so privedla do težavnih higienskih razmer, ki so začele ogrožati zdravje ljudi, zato so jih, po pričevanju Alberta Svetine, visokega oficirja OZNE za Slovenijo, na ukaz Ivana Mačka – Matije, prekopali iz Brezarjevega brezna v Kucjo dolino.

Leta 1994 je tedanja Skupščina občine Ljubljana – Šiška sprejela Odlok o razglasitvi Velikega Brezarjevega brezna in grobišča žrtev povojnih pobojev za kulturni in zgodovinski spomenik ter naravno znamenitost.

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo ogorčeni nad klavrno podobo Brezarjevega brezna, ki jo kaže v času, ko obeležujemo 70 let od te množične likvidacije ljudi, ki so ostali po bolnišnicah po Ljubljani, slovenskih domobrancev, nemških ujetnikov, hrvaških domobrancev, med njimi pa je bilo tudi veliko civilistov, moških in žensk.

Neoznačeni in neurejeni pristopi k breznu, neočiščena neposredna okolica brezna (podrta drevesa ležijo vsevprek), dotrajana in manjkajoča varnostna ograja govori o tem, da je odgovornemu za vzdrževanje malo mar za omenjeni spomenik. Vloga občine je tu velika. V Svetniškem klubu NSi Ljubljana dajemo pobudo, da se čim prej (še letos) pristopi k sanaciji in rednemu vzdrževanju spomenika.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi, je dejala: »V letošnjem letu obletnic si želim, da bi poleg besed sprave prišle do izraza tudi besede resnice. Predvsem si želim, da bi resnica, ki sama po sebi govori iz slovenskih morišč, tudi iz Brezarjevega brezna, dobila domovinsko pravico pri urah zgodovine v osnovnih in srednjih šolah. Pristojne zato pozivam, da se o dogodkih ob Brezarjevem breznu in zgodovinskih okoliščinah seznani osnovnošolce in dijake ljubljanskih osnovnih in srednjih šol, pa naj bo to v okviru poučevanja zgodovine ali drugih šolskih in obšolskih dejavnosti.«

Svetniški klub NSi

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.