Prejeli smo: Pustna sobotna iskrica

pustna_sobotna iskricaPustna sobotna iskrica bo letos za nakup mleka za pakete pomoči, ki jih slovenskim družinam v stiski podarja Slovenska Karitas

Približuje se pustna sobota, z njo pa tudi letos prihaja Pustna Sobotna iskrica, dobrodelna akcija Radia Ognjišče. Pustno rajanje v naši organizaciji bo že dvanajsto po vrsti. Lepa tradicija s ponosom kaže na projekte, ki jih je podprla, dobroto naših poslušalcev in uspehe, ki so rodili lepe sadove.

V prvih letih je pustni ples z dobrim namenom pomagal misijonskim deželam. Z darovi naših poslušalcev smo zgradili šoli v Kambodži, z rižem skušali omiliti lakoto v Afriki, kupili buldožer, ki še danes ravna poti na Madagaskarju, čolne, ki vozijo otroke po Amazonki … Pred nekaj leti smo poiskali namen doma in opremili sobo za umirjanje v bolnišnici za otroke na Stari gori pri Gorici, lani kupili opremo za Therasuit terapijo v osnovni šoli s prilagojenim programom v Mariboru … Vsako leto znova smo bili navdušeni nad odprtim srcem naših poslušalcev in neizmerno hvaležni za njihove darove.

Sredstva, ki jih bo 12. Pustna sobotna iskrica zbrala letos, pa bodo v celoti namenjena nakupu mleka za pakete pomoči, ki jih slovenskim družinam v stiski podarja Slovenska Karitas. V letu 2014 se namreč pri pripravi paketov močno pozna odsotnost t.i. „evropskega mleka“, ki ga Evropska unija od novega leta ne dobavlja več.

Koordinatorka ukrepa hrane EU pri Slovenski Karitas Jožica Ličen pravi: „Iz sklada EU smo pri Karitas za celotno Slovenijo dobili v lanskem letu 911.458 litrov mleka. Z novim letom je ukrep hrane EU iz intervencijskih zalog za najbolj ogrožene prenehal. Naša država in večina držav članic si prizadeva, da bi ukrep za najbolj ogrožene nadaljevali, zato je v pripravi ukrep iz socialne kohezije. Pri Karitas in tudi pri Rdečem križu smo že v lanskem letu opozarjali na problem izpada, kajti veliko število družin bo ostalo brez te pomoči. Zelo nas skrbi kaj bomo družinam dali do jeseni. Predvsem veliko sprašujejo po mleku. Tam, kjer so otroci, je mleko prednostno živilo. Trenutno s hrano, kamor sodi tudi mleko, pomagamo več kot 130.000 ljudem.“

Pustna Sobotna iskrica, ki jo letos pripravljamo s Slovensko Karitas, bo v soboto, 1. marca, ob 12. uri v Športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu. Glasbeno nam bodo priskočili na pomoč radijski muzikanti in Miškolinček, glasbeni projekt družine Urh in Radia Koper. Tudi letos bomo nagradili najlepše posamezne, skupinske in družinske maske.

Telefonsko zbiranje sredstev in zbiranje prek spleta se bosta začela že ob devetih in radijski sodelavci upamo, da bo akcija tudi letos dosegla lep uspeh. Radi bi dokazali, da pust ni le prazno veseljačenje, ampak je lahko tudi vir dobrega dela in misli na sočloveka. Doslej nam je uspelo.

Radio Ognjišče

Foto: Jože Bartolj