Radijski misijon o sinodalni prenovi v Cerkvi

V nedeljo začenjamo že sedemnajsti radijski misijon. Vsako leto ga na Radiu Ognjišče pripravimo v tako imenovanem tihem tednu, torej od tihe do cvetne nedelje. Letos bo v znamenju sinode, h kateri nas je povabil papež Frančišek lani jeseni in nas poklical k skupni hoji, od tod torej naslov Hodimo skupaj. Kakšna bo torej Cerkev 3. tisočletja in kakšna bo prenova, je torej odvisno od vseh nas. Pripravili smo nekakšen logičen razpored čez ves teden.
Misijonski dan bomo od ponedeljka do petka z vsak dan določeno temo začenjali ob 8. uri zjutraj s Svetovalnico, ob 10.15 bo tako imenovani mali nagovor, ob 17. uri osrednji misijonski nagovor, ob 20. uri pa bo pogovor z gosti v živo, h kateremu lepo vabimo tudi poslušalce.

Vsak dan nas bo nagovoril drug gost: škof, redovnica, redovnik, misijonar, duhovnik

V nedeljo, 3. aprila, nas bo nadškof Alojzij Cvikl povabil na to skupno pot. Naslov prvega dneva je Hoditi skupaj.
Molitev je skupna, da se uglasimo drug na drugega, pa tudi intimna. Jezus je velikokrat molil na samem, kot poročajo evangelisti. O tem nas bo na temo Moliti na samem v ponedeljek nagovorila s. Rebeka Kenda.
Kar bo novo, naj bo boljše, toda to ne pomeni, da je tisto, kar je za nami, slabo. Na temo Osmisliti Cerkev preteklosti nas bo v torek nagovoril škof Andrej Saje. Vsaka prenova Cerkve se je vedno ozirala v prve dni. O prvi Cerkvi nam bo v sredo spregovoril br. Miran Špelič.
Da smo vse večji individualisti in premalo povezani, velja za vso družbo in tudi mi se moramo vprašati, kako sodelujemo, zato se bomo v četrtek vprašali: Kje se konča moja skupnost. Z nami bo misijonar Tomaž Kete.
V koprski škofiji so pred leti kar močno začrtali drugačen pristop in nakazali smer, zato bo Slavko Rebec v petek razmišljal na temo Cerkev 3. tisočletja.

V petek bo tudi spovedni dan

Objavljamo seznam krajev, kjer bo v petek, 8. aprila, priložnost za prejem zakramenta spovedi od jutra do večera. Če cerkev ni navedena, pomeni, da je spovednik v župnijski cerkvi.

Celjska škofija: Brežice, Celje, sv. Cecilija (kapucini), Celje, stolnica, Gornji Grad, Olimje

Koprska škofija: Idrija, Ilirska Bistrica, mestna cerkev sv. Jurija, Nova Gorica, konkatedrala, Sežana, Šempeter pri Gorici, Vipavski Križ, Tolmin

Ljubljanska nadškofija: Brezje, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Domžale, Komenda, Kranj, sv. Kancijan, Kurešček, Ljubljana, frančiškani pri Tromostovju, Vrhnika

Mariborska nadškofija: Maribor, stolnica, Ptuj, sv. Peter in Pavel, Ptujska Gora, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice

Novomeška škofija: Črnomelj, Kočevje, Leskovec pri Krškem, Mirna Peč, Novo mesto, stolnica, Novo mesto, sveti Lenart (frančiškani)

Samo del dneva pa bo priložnost za spoved v Cerknem, in sicer od 8. do 10. in od 17. do 19. ure, v Šentvidu nad Ljubljano pa od 10. do 15. ure.

Zadnji dan: Največja pa je ljubezen

Še tako dobri načrti bodo brez ljubezni propadli. Naslov za zadnji dan radijskega misijona, torej za soboto, 9. aprila, smo vzeli iz pisma apostola Pavla – Največja pa je ljubezen. Nagovoril nas bo škof Maksimiljan Matjaž, odgovoren za sinodo pri Slovenski škofovski konferenci.