Prejeli smo: Pučnikov simpozij 2017

Inštitut dr. Jožeta Pučnika v sodelovanju s Konrad Adenauer Stiftung vljudno vabi na Pučnikov simpozij, ki bo v petek, 17. marca 2017, v Viteški dvorani v Gradu v Slovenski Bistrici.

Letos praznujemo tridesetletnico izjemnega dogodka v razvoju emancipacije slovenskega naroda – izid 57. številke Nove revije, ki je spodbudila utrjevanje slovenske nacionalne zavesti in širše oblikovanje demokratičnih procesov. Prvi panel bo zato namenjen Refleksiji ob tridesetletnici 57. številke Nove revije. Razpravljali bodo takrat dejavni akterji dr. Dimitrij Rupel, Alenka Puhar, Niko Grafenauer ter Aleksander Zorn.

V zaostrenih geostrateških okoliščinah zaupanje v demokracijo kot obliko vladavine pada. Mednarodne raziskave kažejo, da upada tudi kakovost demokracije praktično v vseh predelih sveta. Ponovno se izpostavlja teza, da je demokracija neučinkovita. Stranke demokratičnega loka izgubljajo moč, s čimer se oži demokratični prostor, obenem pa se krepijo politični ekstremi. Kaj storiti v danih razmerah? Kako ponovno revitalizirati demokracijo in preprečiti restavracijo avtoritarnih in totalitarnih režimov, ki so zaznamovali 20. stoletje? Kako izboljšati zaupanje in podporo ljudi v demokracijo, kako jo narediti vitalnejšo in učinkovitejšo? S čim nadomestiti demokratični deficit in odpraviti krizo demokracije? Na ta in druga vprašanja bomo poskušali najti odgovore na drugem panelu z naslovom “Quo vadis, demokracija?”, na katerem bodo sodelovali Janez Janša, dr. Milan Zver, dr. Matevž Tomšič ter Miro Petek.

PROGRAM

11:00 Spominski obisk groba dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu (Klub seniorjev SDS, Inštitut dr. Jožeta Pučnika).
12:30 Prihod udeležencev (Grad, Grajska 11, Slovenska Bistrica).
13:00 Uvod in pozdravni nagovori

Dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice

Ivan Matanović, KAS Zagreb

Gorazd Pučnik, ustanovitelj IJP

Dr. Andreja Valič Zver, predsednica IJP

13:15 – 14:45 Okrogla miza: Ob 30. letnici slovenskega nacionalnega programa (57. številka Nove revije).

dr. Dimitrij Rupel

Niko Grafenauer

Alenka Puhar

Moderator: Aleksander Zorn.

14:45 – 15:00 Odmor
15:00 – 16:20 Okrogla miza: Quo vadis, demokracija?

Janez Janša

Dr. Matevž Tomšič

Dr. Milan Zver

Moderator: Miro Petek

16:20 – 16:30 Odmor
16:30 – 17:00 Svečana akademija s podelitvijo Pučnikove plakete za prispevek k razvoju demokracije v Sloveniji.

Nagovora:

Dr. Andreja Valič Zver; »Življenje in delo dr. Ljuba Sirca«

Matej Kovač