Prejeli smo: Protestno pismo svojcev žrtev v vojni za Slovenijo leta 1991

Slovenska zastava
Slovenska zastava

V petek 30. oktobra 2015 je bila ob 11.15 uri na ljubljanskih Žalah komemoracija ob prazniku Dneva mrtvih – Vseh svetih pri pomniku žrtvam vojne za samostojno Slovenijo. Že več let opozarjamo, da na slovesnost prihajajo tudi nekdanji visoki predstavniki bivšega komunističnega totalitarnega režima in predstavniki organizacij, ki v samostojni Sloveniji zastopajo vrednote t.i. NOB. Ker vemo, da je na žalost to del naše zgodovine, smo to nekako tolerirali. Vsi vemo, da so naši dragi umrli zaradi agresije jugoslovanske komunistične vojske, katere simbol je petokraka rdeča zvezda. Kar se je zgodilo letos, pa presega vse meje strpnosti. Pred nami je stalo vsaj 8 ali 10 praporov predstavnikov t.i. NDB-ja. V kulturnem programu pa je sodeloval tudi partizanski pevski zbor.

Povsem škandalozno in nedostojno do vseh svojcev, ki smo prisostvovali žalni slovesnosti, pa je bilo sledeče. Ob koncu slovesnosti je župan mestne občine Ljubljana g. Janković pristopil do g. Janeza Stanovnika. Glasno in brez kančka dolžnega dostojanstva in pietetnega odnosa do komemorativnega dogodka sta se pogovarjala o tem, da sta vesela da v Ljubljani še ne bo spomenika »tem izdajalcem«.

Nasi sinovi, možje, očetje in bratje so leta 1991 ob napadu JLA brez pomisleka odšli od doma braniti svojo domovino. Nazaj se niso vrnili. Borili so se proti agresorju, ki je nosil rdečo zvezdo. Take le ta nikakor ne sodi v kontekst osamosvajanja in demokratizacije Slovenije, še najmanj pa na kraj, kjer bi morali v polnosti izkazati spoštovanje do žrtev v vojni za samostojno Slovenijo.

Spodaj podpisani svojci žrtev v vojni za Slovenijo izjavljamo, da se tovrstnih komemoracij v taki zasedbi ne bomo več udeleževali, v kolikor se bo v prihodnje nadaljevala že kar uveljavljena praksa.

Zahtevamo, da se nam omogoči, da se lahko v miru in dostojno spominjamo svojih najdražjih in njihovih pogumnih in častnih dejanj za Slovenijo in slovenstvo. To pa ni možno ob nelagodju, ki ga povzroča prisotnost simbolov in oseb, ki predstavljajo – simbolizirajo režim agresorja, ki je povzročil žrtve v vojni za samostojno Slovenijo.

Martina Albreht
Terezija Moljk
Jožef Moljk z družino
Žakelj Rozalija
Žakelj Anton
Mojca Peperko
Zofija Šošter
Aleš Moljk