Prejeli smo: Predlog za znižanje cene vinjet

vinjeta dars cestnina avtocestaProšnja Vladi Republike Slovenije, da za družine s štirimi in več otroki, za družine z otroki s posebnimi potrebami, družine z družinskimi člani z gibalno oviro ter za nekatere zavode in civilnodružbene organizacije določi ceno vinjete za kombinirano vozilo v enakem znesku kot je določena za osebna vozila.

Spoštovana gospa predsednica vlade, spoštovani ministrice in ministri,

v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok se zavedamo, da zasedate najodgovornejše položaje v zelo težkih časih, zato se vam za vse vaše napore zahvaljujemo in vam želimo pri vašem delu v naše skupno dobro veliko uspehov.

Žal moramo z zaskrbljenostjo spremljati vaše namene, da bi z dodatnimi obremenitvami družin zmanjševali primanjkljaj v državni blagajni, kljub temu, da so družine in otroci že do sedaj največji plačniki krize, ki je niso povzročili. Pred kratkim ste z novelo zakona o dohodnini predvideli, da se z neuskladitvijo dohodninske lestvice in splošne olajšave davčna obremenitev najbolj poveča najranljivejšim skupinam: invalidom, otrokom oziroma staršem, ki skrbijo zanje ter starejšim od 65 let. Upamo, da bodo ta določila ob sprejemanju v Državnem zboru v korist navedenih skupin spremenjena.

Za vse družine bo dodatna obremenitev tudi povišanje cene vinjet. Povsem nesprejemljivo je, da naj bi se za nekatere družine cena vinjet povečala na 220 EUR, torej za 130%. Za mnoge družine s štirimi in več otroki, družine z otroki s posebnimi potrebami in družine z družinskimi člani, ki imajo gibalno oviro, je 130% povišanje cene vinjet za kombije izjemno in nesorazmerno ter pomeni državno diskriminacijo teh družin. Za mnoge od teh družin je namreč zaradi njihovih potreb kombi nujno potreben družinski avto.

Od Vlade Republike Slovenije pričakujemo, da za družine s štirimi in več otroki, za družine z otroki s posebnimi potrebami, družine z družinskimi člani z gibalno oviro, za zavode in civilnodružbene organizacije, ki kombinirana vozila uporabljajo za prevoz oseb s posebnimi potrebami in osebe z gibalno oviro ter kombije otroških in mladinskih selekcij športnih klubov ter prostovoljnih gasilskih društev velja enaka cena vinjete za kombinirano vozilo kot velja za osebna vozila.

Od vlade pričakujemo in jo prosimo, da v tem smislu včeraj sprejeto sporno uredbo spremeni še pred 1. oktobrom 2013, ko bodo začele veljati nove cene vinjet. Če se to ne bi zgodilo, bi to pomenilo, da država ni pripravljena najbolj ranljivim skupinam iti naproti niti pri ukrepih, ki pomenijo za državo minimalen strošek. V tem primeru bomo 7. oktobra 2013 organizirali pred Državnim zborom in vlado srečanje družin, na katerem bomo v sproščenem in družabnem vzdušju izrazili solidarnost do družin, ki bi bile, če bi v celoti obveljala ta sporna uredba, najbolj prizadete.

Ob tem prijazno prosimo, da se čimprej sestanemo in skupaj poiščemo sprejemljive rešitve za dobro družin v teh težkih časih.

Aleš Primc
vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

Foto: Žurnal24