Prejeli smo: Pohod po Krašnja-Terčeljevi poti

Blagoslov kipa Filipa Terčelja.
Blagoslov kipa Filipa Terčelja.

Prosvetno društvo Sotočje Škofja Loka vabi na pohod po Krašnja-Terčeljevi poti na Mali Šmaren, v torek, 8. septembra 2015. Odhod ob 7.00 izpred hotela Transturist v Škofji Loki.

Franca Krašna in Filipa Terčelja so zverinsko ubili 7. januarja 1946. Oba sta bila duhovnika: Franc Krašna je bil tedaj župnik v Sorici in soupravitelj Davče, Filip Terčelj pa mu je prišel pomagat za praznike že pred Božičem.

Ta dan je ob 8.30 v davški cerkvi maša za žive in mrtve Davčarje. Po maši bomo postali ob grobu obeh mučencev na pokopališču; kakšen starejši domačin nam bo vedel kaj povedati o umoru obeh duhovnikov. Po potrebi se bomo okrepili s kavo v gostilni pri Jemcu in odšli na pot. Za pot se rabi le udobna obutev, ne pa sandale ali visoke pete; lahko pa bos, kdor je utrjen.

Običajno se gre od Jemca – cerkve v Davči proti zahodu do Štulca in potem malo nižje nad Štulcovo grapo, kjer so ju umorili. Od tam pa se gre v glavnem po traktorski poti nazaj, na vzhod- proti Dolinarju, mimo Varžeta, nekdanje Brelhove domačije in pri Kurinu dospe na asfaltno pot, ki teče po grebenu proti Jemcu. Tako se naredi krog, dolg okoli štiri ure. Kdor bi težko obhodil to pot, je možno da gre od Jemca do Štulca po cesti. Od Štulca do morišča, sedaj križa, je dobrih 10 minut hoje po travniškem kolovozu. Mogoče se bi bilo tudi dogovoriti.

Na Občnem zboru društva Sotočje smo se letos dogovorili, da bomo šli še to leto po Terčej-Krašna poti v Davči. Pobudnik je bil Vincencij Demšar, ki je lani 21. januarja že prehodil to spominsko pot v dežju in snegu. On nas bo tudi vodil po tej poti.

Prijave: Jožica Žnidaršič, na telefon 051 344 119 ali mail [email protected].

Prosimo, da se prijavite do sobote, 5. septembra. Če bo dosti prijav, se bomo peljali z manjšim avtobusom, če nas bo manj, pa z avtomobili.