Sveta linija nadangela Mihaela ostaja znamenje vere

Črta na zemljevidu, po legendi, predstavlja udarec sv. nadangela Mihaela z mečem, ko je v nebeški bitki premagal Luciferja – Satana in ga s tem poslal v pekel. Ta linija nas opozarja, da je potrebno spoštovati Božje zapovedi in hoditi premočrtno proti Bogu. (Bogdan Vidmar)

Sveta linija nadangela Mihaela je nerazvozlana skrivnost, ki kaže na vero in na češčenje sv. nadangela Mihaela v preteklosti. Kaj takega ni moglo nastati slučajno. So načrt naredili častilci nadangela sv. Mihaela, ali pa je zamisel samega nadangela Mihaela, ki se je prikazal na teh mestih?

Sredi oktobra 2017, ob romanju v Campobasso, kjer je bil konfiniran Filip Terčelj; v San Giovanni Rotondo, kjer smo sv. Pija prosili za Filipa Terčelja; na Monte Sant’Angelo, kjer smo svetega nadangela Mihaela prosili za ponovno ureditev svetišča v Jami sv. Socerba, in v Manopello, kjer smo počastili »Veroniko« – resnično Kristusovo ikono, ki je v sozvočju s Turinskim prtom in prtom v španskem Oviedu, sem odkril še eno zanimivost.

Sveti nadangeli Mihael, Gabrijel in Rafael (http://katoliska-cerkev.si)

Sedem cerkva, ki so posvečene sv. nadangelu Mihaelu, se nahaja v ravni črti med Irsko in goro Karmel v Izraelu. Vnesel sem jih v google maps, ki pokaže, da bi romar hodil peš 1022 ur in pri tem prehodil 6561 km, seveda ne v ravni črti, potreboval bi tudi trajekte… Po legendi, ta črta predstavlja udarec sv. nadangela Mihaela z mečem, ko je v nebeški bitki premagal Luciferja – Satana in ga s tem poslal v pekel.

Ta linija nas opozarja, da je potrebno spoštovati Božje zapovedi in hoditi premočrtno proti Bogu. Med svetiščem Mont Saint Michel v Franciji in svetiščem La Sacra di San Michele v Val di Susa, ki je osrednja točka te linije, je 1000 km, kolikor je tudi ter med tem svetiščem in svetiščem na Monte Sant’Angelo na Garganu v Apuliji. Poleg tega je linija sv. nadangela Mihaela v popolni skladnosti z zahodom sonca ob poletnem sončnem obratu.

Sedem cerkva v ravni liniji med Irsko in goro Karmel v Izraelu

Skelling Michael – Pečina sv. Mihaela (Irska). Svetišče je na otoku, 17 km od obale Kerry-a. Na tem mestu je okoli leta 588 nastal samostan, ki je zelo špartanski, kar je znamenje askeze in rigoroznosti prvih menihov. Samostan spada med dediščino človeštva, ki je pod zaščito Unesca.

Pečina sv. Mihaela na Irskem (Foto: Arian Zwegers, Flickr)

Saint Micheal’s Mount (Cornovaglia, Anglija). Otoček nasproti mesta Marazion. Ob oseki je otok povezan s kopnim. Po izročilu se je tu sv. nadangel Mihael, leta 495, prikazal skupini ribičev. Od samostana je ostala le cerkev in obednica. Na mestu samostana je bila v XVI. st. zgrajena utrdba.

Gora sv. Mihaela v Angliji https://www.stmichaelsmount.co.uk)

Mont Saint Michel (Francija). Ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk ob obali Normandije v Franciji. Po izročilu se je leta 709 tu sv. nadangel Mihael. prikazal škofu Avranchesu. Benediktinski menihi so tu začeli gradili samostan l. 900. Svetovna dediščina pod zaščito Unesca.

Mont Saint Michel v Franciji http://alterra.cc)

Sacra di San Michele (Italija, Piemonte, Val di Susa, Monte Pirchiriano) se nahaja 1000 km od Mont Saint Michel v Franciji. Velik samostan, katerega gradnja se je začela okoli l. 1000.  Benediktinski menihi so tu zgradili tudi hišo za goste – foresterijo, ker so tu mimo hodili božjepotniki, ki so se podajali na slavno »via Francigena« – starodavno rimsko cesto in romarsko pot, ki je vodila iz angleškega mesta Canterbury, skozi Francijo, preko Švice, v Rim. Po tej poti so se romarji iz Anglije, Švice, Francije, Italije… podajali, preko Monte Sant’ Angelo in Brindisija, tudi v Jeruzalem.

Sacra di San Michele v Italiji, Piemonto, Val di Susa, Monte Pirchiriano (http://www.turinitalyguide.com/)

Sveta linija nadangela Mihaela je nerazvozlana skrivnost

Santuarijo di San Michele Arcangelo (Italija, Puglia, Gargano) se nahaja 1000 km od Sacra di San Michele v Val di Susa v Piemontu. Po izročilu se je tu sv. nadangel Mihael prikazal Arcangelo sv. Lorenzu Maioranu. Cerkev posvečena sv. nadangelu Mihaelu je v kraški jami. Začetek svetišča sega v l. 490, ko se je sv. nadangel Mihael prikazal prvič.Spada med dediščino človeštva, ki je pod zaščito Unesca.

 

6) Samostan Symi (Grčija, na otoku Symi) hrani 3 m veliko podobo sv. nadangela Mihaela.

Samostan Symi vGrčija na otoku Symi http://idemo.ba)

7) Stella Maris na gori Karmel (Izrael, Karmel, v bližini Haife). Samostan sv. nadangela Mihaela na gori Karmel je začel nastajati v XII. st.

Pečina sv. Mihaela na Irskem (Foto: Arian Zwegers, Flickr)

Sveta linija nadangela Mihaela je nerazvozlana skrivnost, ki kaže na vero in na češčenje sv. nadangela Mihaela v preteklosti. Kaj takega ni moglo nastati slučajno. So načrt naredili častilci nadangela sv. Mihaela, ali pa je zamisel samega nadangela Mihaela, ki se je prikazal na teh mestih? Glede na več tisoč kilometrsko razdaljo in na dejstvo, da se je gradnja samostanov na posameznih točkah začela v različnih stoletjih, je druga teza bolj prepričljiva.