Prejeli smo: O poročanjih o poslih Janše in Imosa

jansa tisk 30.9.2

Na državni praznik slovenske samostojnosti in enotnosti je POPTV objavil informacijo, da naj bi NPU na tožilstvo poslal ovadbo zoper predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo.

Razlog naj bi bili “sporni nepremičninski posli med predsednikom SDS in podjetjem Imos leta 2005.” POPTV je obenem poudaril, da je naznanilo suma kaznivega dejanja podala KPK.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je posestvo v Trenti kupil leta 1992 s pomočjo honorarja od izdanih knjig. Obsegalo je zazidljivo parcelo s hišno številko in hiša (v slabem stanju) tik ob Soči, v neposredni bližini avto kampa in večjega apartmajskega objekta. Lokacija je med najbolj atraktivnimi v Trenti, parcele posestva mejijo na 200 m obale Soče. Nekoč je bila to najlepša kmetija v Zgornji Trenti, potem je bila opuščena. Leta 2005 je posestvo prodal, protikorupcijska komisija pa je trdila, da je bilo to posestvo leta 1992 vredno več kot leta 2005, čeprav so cene nepremičnin v tem času močno zrasle. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je doslej kot edini predsednik med parlamentarnimi strankami že decembra 2011 na internetu objavil celotno poročilo o svojem premoženjskem stanju, vključno z vsemi kupoprodajnimi pogodbami.

15. januarja 2013 je novinar časnika Finance Jaka Elikan pisal o prodaji teh parcel v Trenti in zaključil, da je bila prodajna cena tedaj pod povprečnimi cenami. Med drugim je zapisal: “Če gledamo realno vrednost, Janševa izjava drži. Namreč, posestvo je kupil za 1,32 milijona tolarjev, kar je bilo leta 1992 vredno 22 tisoč švicarskih frankov. Ob upoštevanju švicarske inflacije je to primerljivo z današnjimi 30.220 franki, kar znaša 24.683 evrov.” Leta 2005 je to zemljišče prodal Eurogradnjam za 131 tisoč evrov, ta pa naprej Imosu. Ker je glavni očitek predsedniku Janši, da je Imos preplačal zemljišče, so pri Financah opravili analizo nepremičninskih poslov v Trenti v zadnjih 6 letih. “Če vzamemo povprečno ceno, bi bilo Janševo kmetijsko zemljišče v Trenti vredno 68 tisoč evrov, razlika 63 tisoč evrov pa je vredna ruševina hiše s 57 kvadratnimi metri neto tlorisne površine. Torej bi bila ruševina vredna 1.089 evrov za kvadratni meter oziroma stavbna parcela (176 kvadratnih metrov) 347 evrov za kvadratni meter. To je tik pod povprečnimi cenami za zazidljiva zemljišča v Trenti,” so bili jasni v Financah.

Spornost prodaje je dokazano popolnoma iz trte zvita. Državni organi so poslovali z IMOSom v času vseh vlad, tako kot z ostalimi gradbenimi podjetji, kadar so dobivala posle na razpisih. Informacija o kazenski ovadbi pa odpira drugo pomembno vprašanje. To je zlorabo institucij pravne države v politične namene. POPTV je namreč informacijo o kazenski ovadbi objavil na državni praznik in dela prost dan. Voditelj Edi Pucer je v oddaji dejal: “Pred nekaj urami smo dobili potrjeno informacijo /../” in s tem povedal, da so na dela prosti dan v policiji ali na tožilstvu potrdili informacijo o ovadbi. Kdo jo je potrdil? Tako so na najboljši način potrdil navedbe “žvižgača” iz afere “Fišergate”, v katerem neznanec piše, da je generalni direktor vrhovnega državnega tožilstva Boštjan Škrlec, ki je kot politik LDS in nekdanji državni sekretar LDS na ministrstvu za pravosodje čez noč postal strokovnjak na tožilstvu, na redni liniji z novinarjem POP TV, ki ga tudi zalaga z ekskluzivnimi informacijami. Neznani žvižgač je v javnost poslal tudi dokument (domnevno pristni e-mail), kjer Škrlec novinarju med drugim piše: “Jure, hvala in še enkrat vse čestitke za serijo fenomenalnih prispevkov. Bil si ODLIČEN. Izvoli v prilogi včeraj objavljeno. Sam se lahko prepričaš, da imajo moje informacije uradno podlago, torej lahko z objavami nadaljuješ in še bolj zaostriš.” Zanimivo, da novinar POPTV teh zapisov ni nikoli komentiral, kaj šele, da bi jih zanikal.

Služba za odnose z javnostmi SDS